Isaac Fanous

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Isaac Fanous
Mmádu
ụdịekerenwoke Dezie
mba o sịEgypt Dezie
Aha enyereIzak Dezie
Ụbọchị ọmụmụ ya19 Disemba 1919 Dezie
Ebe ọmụmụCairo Dezie
Ụbọchị ọnwụ ya15 Jenụwarị 2007 Dezie
Ebe ọ nwụrụCairo Dezie
asụsụ ọ na-asụ, na-ede ma ọ bụ were na-ebinye akaEgyptian Arabic Dezie
Ọrụ ọ na-arụonye ese, art historian Dezie
ebe agụmakwụkwọHelwan University Dezie
ụdịicon painting Dezie
ikike nwebiisinka dị ka onye okikeỌrụ nwebiisinka chekwara Dezie

 

Isaac Fanous (Coptic: *; December 19, 1919 – January 14, 2007) bụ onye Ijipt Copt artist na ọkà mmụta, onye ọkachamara na Coptic nka na tọrọ ntọala ya oge a ụlọ akwụkwọ.

Mmalite ndụ na nkuzi[dezie | dezie ebe o si]

A mụrụ Fanous na Al-Minya wee kwaga Cairo iji nweta akara ugo mmụta ya na ngalaba nke Applied arts ugbu a bụ akụkụ nke Mahadum Helwan na Egypt na 1941 wee nweta diplọma na nkuzi na 1943. Fanous bụ otu n'ime ụmụ akwụkwọ mbụ nke Institute of Coptic Studies hiwere na 1954 wee nweta doctorate ya na 1958 . Onyinye ọmụmụ afọ abụọ ya na Louvre n'etiti afọ 1960 bụ oge mgbanwe na ọrụ ya. O ji ohere ahụ, mgbe ọ nọ na France, mụọ eserese ihe oyiyi n'okpuru Léonid Ouspensky, n'okpuru nkwado ya, ọ zụlitere mmasị dịka onye na-ese ihe na ọkà mmụta okpukpe. Nke a ga - eduga, n'ikpeazụ, n'ịzụlite ụdị nke ga - abụ ihu ọhụrụ nke ihe osise Coptic n'etiti narị afọ nke iri abụọ.[1]

Fanous bụ onye isi ngalaba Coptic Art na Institute of Coptic Studies na Cairo, ọ zụtala ọtụtụ ndị ọzọ na-ese ihe na Coptic si na mpụga Ijipt.

Mgbanwe ndọrọ ndọrọ ọchịchị[dezie | dezie ebe o si]

Ka ndị ọgaranya na-akwado nka na-apụ n'anya n'ụwa nka nke Ijipt ruo ugbu a na-esote mgbanwe 1952, steeti nọchiri ha, ọrụ Fanous wee pụọ na mgba na ahụmịhe nke oge ya. Nke ahụ bụ ịsị, ọ bịara mara nke ọma ihe nketa Ijipt ya. O nwere obi ụtọ maka ihe niile sitere na Al-Minya kemgbe oge Akhnaten, onye wuru obodo ya na mpaghara a.[2]

Ihe osise Coptic nke oge a[dezie | dezie ebe o si]

Ruo ọtụtụ narị afọ tupu ndị na-ese ihe dị ka Isaac Fanous, ụka Ọtọdọks nke Coptic nwere ụdị nke ya nke a ghọtara dị ka ụdị Coptic.[3] N'okpuru mmetụta nke nka Europe gbasaa n'Ijipt na narị afọ nke iri na itoolu enwere ọtụtụ Chọọchị dị n'Ijipt nke nwere Icons nke yiri ọtụtụ ụdị European (Western) Christianity Iconography.

Ụlọ akwụkwọ Fanous nke oge a nke eserese ihe oyiyi bịara dị ka akụkụ nke mmegharị nke ọdịbendị Coptic nke malitere n'oge patriarchate nke Pope Cyril VI (1959–1971).[2]

O jiri ụdị Coptic guzosiri ike nke a pụrụ ịhụ na Chọọchị Coptic akụkọ ihe mere eme, mana n'ụdị nke ya nke o mepụtara kemgbe ọtụtụ afọ.

A na-akpọ ụdị eserese ya Modern Coptic style na dịka ọ bụ onye ọsụ ụzọ n'ọhịa a, a na-ewere Fanous dị ka nna nke eserese ihe oyiyi Coptic nke oge a na onye malitere mmegharị nke oge a na nka Coptic.

Fanous sere foto na ihe oyiyi niile na St. Takla Haymanot's Church na Alexandria, nke e doro nsọ na 1969.[4] N'agbata afọ 1977 na 1978, ọ nọrọ ọnwa isii na UK iji see ihe oyiyi na St Mark's Coptic Orthodox church na Allen Street, Kensington, London.

Leekwa[dezie | dezie ebe o si]

  • Ihe osise Coptic
  • Chọọchị Ọtọdọks nke Alexandria
  • Icon
  • Ndepụta nke ndị Copts a ma ama

Ndetu[dezie | dezie ebe o si]

  1. Elahram.com. elahram.com. Archived from the original on 2017-12-15. Retrieved on 2017-12-15.
  2. 2.0 2.1 Copts United article in Arabic by Shafik Botrous
  3. Bartleby.com: Great Books Online -- Quotes, Poems, Novels, Classics and hundreds more (en). www.bartleby.com. Archived from the original on 2007-02-02. Retrieved on 2017-12-15.
  4. History of Saint Takla Himanout's Church. Official website of St. Takla Haymanot's Church. Retrieved on 2011-02-10.

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]