Izzi (Ebonyi)

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Izzi
local government area of Nigeria
aha gọọmentiizzi Dezie
mba/obodoNaijiria Dezie
dị na ngalaba nhazi mpagharaȮra Ebonyi Dezie
nhazi ọnọdụ6°23′9″N 8°1′32″E, 6°29′4″N 8°17′41″E Dezie
postal code480109 Dezie

Àtụ:Infobox settlement

Izzi bụ otu ogbe gọọmenti ọchịchị ime obodo na steeti Ebonyi na Naịjirịa.[1][2]

Izzi, dị ka ọ siri dị na Abakaliki isi obodo, bụ etiti azụmahịa ugbo gụnyere ngwaahịa ndị dị ka yam, cassava, osikapa, na mmanụ nkwụ na mkpụrụ nkwụ. A makwaara ya maka isi obodo ya, zinc, nnu, na igwupụta nkume nzu ma ọ bụ igwu ala. Enwekwara ugbo ọkụkọ na mmepụta àkwá dịpụrụ adịpụ na steeti ahụ.

Isi ụlọ ọrụ gọọmentị ime obodo ya dị na Iboko. Iboko bụ ahịa azụmahịa nke nwere ikike iburu mmadụ puku ise ruo puku iri na ise. N'ime Ebonyi ochie, ọ bụ onye a ma ama n'ihi na ọ nwere ụlọ ma jee ozi na gọọmentị ime obodo ndị agbata obi, Ezza, Ikwo, Ngbo (Ohaukwu), na ndị agbata obi dị n'ókè na Cross River. Ọ bụ ezie na ahịa bụ ahịa kwa izu, ọ ka na-arụ ọrụ ya. Iwu gọọmentị na ahịa mpaghara na Ebonyi ọkachasị na Abakaliki enyerela aka belata ọnụ ọgụgụ ndị mmadụ na ọdịmma nke ndị na-azụ ahịa na ndị na-ere ahịa dịka ọ dị na Ebonji ochie. Enwere ike ịchọta otu ihe ahụ na iwepụ njem ochie, Iboko na-ebugharị.

Na ndọrọ ndọrọ ọchịchị, ọ na-enweta ọnụ ọgụgụ kachasị elu nke vootu ntuli aka na steeti ahụ. Nke a na-abawanye na ọnụ ọgụgụ buru ibu nke ndị bi na ya na ntuli aka n'ìgwè.

Edensibia[dezie | dezie ebe o si]

  1. Nigeria: Administrative Division (States and Local Government Areas) - Population Statistics in Maps and Charts. web.archive.org (2016-09-30). Archived from the original on 2016-09-30. Retrieved on 2022-06-30.
  2. Izzi Local Government Area - Premium Times Nigeria (en-GB). Retrieved on 2022-06-30.