Usòrò:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten beeld van een man met ramshoorns TMnr 5112-1.jpg

Page contents not supported in other languages.
Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

Failụ si na nke mbu(465 × 700 pixel, ívù akwukwo orunótu: 135 KB, MIME nke: image/jpeg)

Failụ a si na Wikimedia Commons,enwekwara ike iji ya eme ihe na arụmarụ ọzọ. Nkọwa na ihuakwukwọ nkọwa failụ eziri na okpuru.

Mmẹkụwátá

Nederlands: BeeldNederlands: Houten beeld van een man met ramshoornsLocal name: Ikenga
Title
Nederlands: Beeld
Nederlands: Houten beeld van een man met ramshoorns

Local name: Ikenga
Nkówá
  • English: The statue served as a personal altar. It functions as a home-protective spirit, as a personal protector of the head of the household, without which no family member could sleep in peace. In the Ikenga is the protective spirit of the owner who consults him on all kinds of important issues and crises, for example when he travels or goes hunting.

  • Nederlands: Het beeld diende als persoonlijk altaar. Het functioneert als huisbeschermende geest, als persoonlijke beschermer van het hoofd van de huishouding, zonder welke geen gezinslid in vrede zou kunnen slapen. In de Ikenga bevindt zich de beschermgeest van de eigenaar die hem raadpleegt bij allerlei belangrijke kwesties en crisissen, bijvoorbeeld wanneer hij op reis of op jacht gaat.

Het beeld heeft een machete in de rechter- en een afgehouwen mensenhoofd in de linkerhand. Er bestaan diverse interpretaties hiervan die samenhangen met de functie van het beeld. Volgens Leyten (1975) verwerft een jongeman zijn Ikenga na terugkeer van zijn eerste koppensnellerstocht. De Ikenga is zijn eerste bezit dat de basis vormt voor zijn huis(altaar) waarna hij kan huwen. Alle mannen met een gezin bezitten een Ikenga, vrouwen normaliter niet, maar reeds in de jaren 70 van de twintigste eeuw schaften ook zij wel Ikenga's aan. In die periode kocht ook de jongeman bij intrek in zijn nieuwe huis zo'n beeld op de vrije markt. Het beeld wordt dan direct in gebruik genomen door het in te wijden met palmwijn en kolanoten.

Volgens Henderson (1972: 357) speelt de Ikenga een rol in de context van de age-set. Bij de inwijding van de Ikenga zijn de leeftijdsgenoten dan aanwezig.

De inheemse benaming 'Ikenga' wordt op verschillende wijzen vertaald. Het zou samengesteld zijn uit 'aka' en 'nga', respectievelijk iets te maken hebben met zintuiglijke waarneming, vertaald met 'hand, arm' en 'schouder'. Daarom betekent Ikenga 'de cultus van de rechterarm' (Leyten 1975). Andere vertalingen zijn: 'altaar voor de kracht van de rechterhand' en 'plaats van kracht' (I-ke is kracht, macht)

Het spraakgebruik en de vele spreekwoorden getuigen van het belang van de Ikenga in het leven van de eigenaar, die altijd spreekt over 'mijn Ikenga' of over 'mijn rechterhand'. 'Mijn Ikenga staat rechtop vandaag' betekent ongeveer 'ik heb vandaag veel geluk'. Valt de Ikenga om, dan is dit een waarschuwingsteken om op te passen. De betekenis van de rechterhand wordt verschillend geïnterpreteerd in de literatuur, wel worden Ikenga en de rechterhand in het gehele verspreidingsgebied geassocieerd met kracht, moed en ondernemingszin van de individuele Ikenga-aanbidder.

Het concept Ikenga zit dus verweven in de gehele Ibo samenleving en het beeld Ikenga wordt in meerdere contexten gebruikt en de betekenis is afhankelijk van deze context en zijn gebruiker.
Ǹgụ́ụ̀bọ̀chị̀ before 1987
date QS:P571,+1987-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1987-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 53 x 14cm (20 7/8 x 5 1/2in.)
Accession number
5112-1
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Ibo, Igbo
Functionele categorie: altaren, heilige ruimten en aankleding, altars and sacred places, magical protection, magische bescherming en afweer, representaties van het bovenaardse, representations of the supernatural
Geografische Herkomst: Nigeria
Materiaal - hoofd: hout
Objecttrefwoord: beelden, sculptures or statues
Techniek: Gesneden
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Nkwényé

w:en:Creative Commons
í-kpó-áhà gbásàa kà
Edebere faịlụ a n'okpuru ikikeree Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
I wepulara nóru:
  • i nye – ikọpị,ikekasi na izịpụ ọru a
  • i dowaria – igbanwee ọrụ a
Ọ ga bụ na ọnọdụ ndi a:
  • í-kpó-áhà – Ị ga-enyerịrị ugo kwesịrị ekwesị, nye njikọ na ikikere ahụ, ma gosikwa ma emere mgbanwe. Ị nwere ike ime ya n'ụzọ ezi uche ọ bụla, mana ọ bụghị n'ụzọ ọ bụla na-egosi na onye nyere ikikere kwadoro gị maọbụ ojiji gị.
  • gbásàa kà – Ọ bụrụ na ị tụgharịgharịa, gbanwee, ma ọ bụ wulite n'elu ihe ahụ, ị ga-ekesa ndenye gị n'okpuru otu ma ọ bụ ikike dakọtara dị ka nke mbụ.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Nkowapụta

Tinye nkọwa otu ahịrị ihe faịlụ a na-anochi anya ya.

Ihe ndị egosiri na faịlụ a

depicts Bekee

image/jpeg

checksum Bekee

ce13994804b64ee32e583229ef24fbf369d399a1

data size Bekee

138,189 byte

700 pixel

width Bekee

465 pixel

Ịta nke usòrò

Bìri èhì/ogè k'ị hụ òtù ụ̀fa dị̀ m̀gbè ahụ̀.

Èhì/OgèMbọ-akaÓgólógó na asaáÒjìèmeNkwute
dị ùgbu â11:30, 21 Julaị 2012NvóÁká màkà otù ȯ dị nà 11:30, 21 Julaị 2012465 × 700 (135 KB)M.casanova

Ihe ndị na-eso ihe eji Ihu akwụkwọ eme na faịlụ a:

Ejiji failụ zụrụ ọha

Wikis ndi a edeputara na eji kwa failụ a:

Ómárí nso