Jump to content

Blythe Loutit

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Blythe Loutit
Mmádu
ụdịekerenwanyị Dezie
mba o sịNamibia Dezie
Aha enyereBlythe Dezie
ụbọchị ọmụmụ ya14 Novemba 1940 Dezie
Ụbọchị ọnwụ ya15 Jụn 2005 Dezie
Ọrụ ọ na-arụbotanical illustrator, environmentalist Dezie
ikike nwebiisinka dị ka onye okikeỌrụ nwebiisinka chekwara Dezie

Blythe Loutit née Pascoe (14 Nọvemba 1940, na Natal, South Africa - 15 June 2005, na Namibia ) bụ onye guzobere Save the Rhino Trust (SRT), onye na-ese ihe na onye nchekwa nchekwa a na-akwanyere ùgwù. [1]

 

Akụkọ ndụ[dezie | dezie ebe o si]

Usòrò:Blythe Loutit04.jpg

Nke ọdụdụ n'ime ụmụ anọ, o tolitere n'ugbo nne na nna ya na Natal wee gụọ akwụkwọ na Pietermaritzburg . N'ịbụ onye nne ya sitere n'ike mmụọ nsọ, onye bụ onye na-elekọta ubi, Blythe rụrụ ọrụ ruo oge ụfọdụ dị ka onye na-ahụ maka ihe ọkụkụ na Botanic Research Institute of South Africa wee zute Rudi Louit, di ya n'ọdịnihu, na Schoollọ Akwụkwọ Ọchịchị Wilderness na Natal. Ha lụrụ na 1973 [2] na n'ihi na agha a na-alụ Angola na-egbochi ibi ebe ahụ, ha họọrọ maka nchekwa nchekwa nke Namibia. Rudi weere ọnọdụ na Skeleton Coast National Park ebe Blythe ji oge ya na-ese na eserese. N'ịbụ ndị na-ewe iwe site na ogbugbu nke rhinoceros na enyí na mpaghara ahụ site n'aka ndị agha South Africa Defence Force na ndị na-achụ anụ na 1980, Blythe Loutit na Ina Britz guzobere Namibia Wildlife Trust, afọ ole na ole ka e mesịrị site na Save the Rhino Trust . ezubere ichekwa rhinos na enyí na savanna.

Blythe nwetara enyemaka nke ndị isi ebo, mgbasa ozi mgbasa ozi, ndị na-egwuputa ihe, ndị ọkà mmụta ihe gbasara mbara ala na ọbụna ndị agha, ma họpụta ndị ọchụ na-emezigharị ka ha bụrụ ndị nche egwuregwu. O tinyere aka n'ime obodo, tinye ndị ọrụ gọọmentị akara ma guzobe mmemme njem nlegharị anya obodo. Ndị ndọrọndọrọ ọchịchị na ndị ọchụnta ego bara ọgaranya bụ́ ndị batara Namibia ịchụ nta ihe nrite, bụ ndị a na-akpọ aha n'usoro mgbasa ozi. Ebumnuche nke onwe ya kwụsịrị ikpochapụ rhino ojii na Namibia ka ọnụ ọgụgụ rhino ji nwayọọ nwayọọ na-eto, ozi SRT chịkọtara wee bụrụ nke a na-ewere dị ka nke zuru oke na nke a pụrụ ịdabere na ya. Nsogbu Blythe Louit chere ihu yiri nke ahụ nwere na 1950 site n'aka Ian Player n'ịgbalị ịchekwa rhino ọcha .

Blythe gosipụtara ọtụtụ akwụkwọ na osisi Namibia, odida obodo na anụ ọhịa, ọtụtụ n'ime ego a na-enweta na-aga na nchekwa rhino. E hiwere Save the Rhino Trust ka ọ nwaa ịkwụsị mbibi nke rhinoceros ojii bi n'ọzara na mpaghara Kunene ( Damaraland na Kaokoland ). Kemgbe 1982 o tinyere oge ya niile n'ọrụ rhino na Namibia.

Na 1986 Blythe nwetara onyinye IUCN Species Survival Commission's Peter Scott Merit Award yana di Rudi Louit, ihe nrite vlanahụ maka nchekwa nke ụdị dị ize ndụ na 1992, yana na 2001 BBC Award Animal Award for Conservation of a Species.

Blythe Louit nwụrụ n'ihi ọrịa kansa na 2005.

Akwụkwọ akụkọ[dezie | dezie ebe o si]

  • Loutit, Blythe - Ndepụta ndenye: Etosha National Park, Struik Publishers,  (1-86825-629-4)
  • Loutit, Blythe - Anwansị Ime Anwansi nke Namib, Ndị na-ebi akwụkwọ Africa,  (99916-2-178-4)
  • Loutit, Blythe, Berry na Muller - Osisi na osisi nke Etosha National Park na Northern na Central Namibia, Namibia Scientific Society,  (99916-40-17-7)
  • Loutit, Blythe, Muller na Giess - Grasse Van Suidwes Afrika, Namibie Direktoraat Landbou na Bosbou, Département Landbou na Natuurbewaring,  (0-620-06582-6)

Edensibia[dezie | dezie ebe o si]

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]