Ụsọ Oké Osimiri Dina

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ


Dinah Shore
Publicity photo, 1951
Born
Frances 'Fanny' Rose Shore

February 29, 1916
Died24 Febụwarị 1994(1994-02-24) (aged 77)
Resting placeHillside Memorial Park
EducationHume-Fogg High School
Alma materVanderbilt University
Occupation
  • Singer
  • actress
  • talk show host
  • author
Years active1939–1994
Known forThe Dinah Shore Show (radio program)
The Dinah Shore Show
Dinah Shore Chevy Show
Dinah!
Spouse(s)
(m. 1943; div. Àtụ:Hover title)
Maurice F. Smith
(m. 1963; div. Àtụ:Hover title)
Partner(s)Burt Reynolds (1971–1976)
Children2

Oke osimiri Dinah (onye amụrụ Frances 'Fanny' Oke osimiri Rose; Febụwarị iri abụo na itoolu, otu puku narị itoolu na iri isii - Febụwarị iri abụo na anọ, otu puku narị itoolu na iri itoolu na anọ) bụ onye America na-agụ egwu, onye na-eme ihe nkiri, na onye na-ahụ maka igwe onyonyo na onye kachasị mma na-agụ egwú n'afọ ndị otu puku narị itoolu na iri anọ. Ọ ghọrọ onye a ma ama dị ka onye na-edekọ egwu n'oge nnukwu ika. O nwetakwara ihe ịga nke ọma ka afọ iri gachara na igwe onyonyo, ọkachasị dị ka onye na-elekọta usoro mmemme dịgasị iche iche maka ụlọ ọrụ ụgbọala Chevrolet.

Mgbe ọ na-adabaghị n'ịgụ egwu maka ndị otu Benny Goodman, na Jimmy na Tommy Dorsey, oke osimiri gbara n'onwe ya. Ọ ghọrọ onye na-agụ egwú mbụ n'oge ya iji nweta nnukwu ihe ịga nke ọma n'onwe ya. O nwere usoro iri asatọ a ma ama, site na otu puku narị itoolu na iri anọ ruo otu puku narị itoolu na iri ise na asaa, mgbe ọ pụtara na fim ole na ole, ọ gara n'ihu na-arụ ọrụ afọ iri anọ na igwe onyonyo America. Ọ pụtara na egwu nke ya na ihe ngosi dịgasị iche iche site na otu puku narị itoolu na iri ise na otu ruo otu puku narị itoolu na iri isii na atọ ma kwado ihe ngosi okwu abụọ na otu puku narị itoolu na iri asaas. Ndu igwe onyonyo debere ya na ọnụọgụ iri na isii na ndepụta ha nke kpakpando igwe onyonyo iri ise kachasị elu n'oge niile. N'ụzọ ejiji, e jiri oke osimiri tụnyere ndị na-agụ egwú abụọ sochiri ya n'etiti afọ otu puku narị itoolu na iri anọ na mmalite afọ otu puku narị itoolu na iri ise, Jo Stafford na Patti ibe.

Oge ọ malitere[dezie | dezie ebe o si]

A mụrụ Frances "Fanny" oke osimiri Rose na Febụwarị iri abụo na itoolu , otu puku narị itoolu na iri na isii , n'aka ndị Russia na ndị Juu na-azụ ahịa, Anna (née Stein) na oke osimiri Solomon , na Winchester, Tennessee.[1][2] O nwere nwanne nwanyị tọrọ ya, nke ji afọ asatọ tọọ ya, Elizabeth, nke a maara dị ka "Bessie". Mgbe Fanny dị ọnwa iri na asatọ, ọ butere ọrịa polio (ahụ mkponwu ụmụaka). Nanị ọgwụgwọ a maara bụ ezumike n'àkwà na mgbe ụfọdụ nlekọta siri ike ma ọ bụrụ na nwatakịrị ahụ nwere nsogbu siri ike. (Nke a bụ tupu e mepụta ọgwụ mgbochi ọrịa polio nke wetara njedebe nke polio na United Steeti.) Nne ya nyere ya nlekọta dị ukwuu, nke gụnyere ịhịa aka na usoro mmega ahụ siri ike.[2] Ọ gbakere, mana ọ nwere ụkwụ nwere nkwarụ na ụkwụ. Fanny nwere mmasị ịbụ abụ mgbe ọ bụ obere nwa; nne ya, onye na-eme ihe nkiri, gbara ya ume. Nna ya na-akpakarị ya n'ụlọ ahịa ya, ebe ọ ga-abụ abụ maka ndị ahịa.[3][4]

N'afọ otu puku narị itoolu na iri abụo na anọ, oke osimiri ezinụlọ kwagara McMinnville, Tennessee, ebe nna ya meghere ụlọ ahịa. Ka ọ na-erule afọ nke ise, ezinụlọ ahụ akwagala Nashville, ebe ọ gụsịrị akwụkwọ elementrị. Ọ bụ ezie na ọ na-eme re n'ihi adịghị ike ya, ọ malitere itinye aka na egwuregwu, ọ bụ onye na-eme obi ụtọ na Hume-Fogg ụlọ akwụkwọ sekondarinke Nashville, ma tinye aka na ihe omume ndị ọzọ.

Mgbe oke osimiri dị afọ iri na isii, nne ya nwụrụ na mberede site na nkụchi obi. N'ịgbaso agụmakwụkwọ ya, Shore debanyere aha na Mahadum Vanderbilt, ebe o sonyere n'ọtụtụ ihe omume na ihe omume, gụnyere isi Chi nke Alpha Epsilon Phi sorority. Ọ gụsịrị akwụkwọ na mahadum na otu puku narị itoolu na iri atọ na asatọ na nzere na sociology.[5] Ọ gara Nnukwu Ole Opry wee mee redio mbụ ya na ụlọ ọrụ redio WSM nke Nashville.

Shore kpebiri ịlaghachi n'ọrụ ya n'ịbụ abụ, na-akwaga New York City iji nyochaa ndị egwú na ụlọ ọrụ redio. Na mbụ ọ gara ebe ahụ na ezumike oge okpomọkụ site na Vanderbilt, na mgbe ọ gụsịrị akwụkwọ, maka ọdịmma. N'ọtụtụ n'ime nnwale ya, ọ bụrụ abụ a ma ama "Dinah". Mgbe onye na-agba diski Martin Block enweghị ike icheta aha ya, ọ kpọrọ ya "nwa agbọghọ Dinah", n'oge na-adịghị anya mgbe aha ahụ kwụsịrị, na-aghọ aha ya.[6] E mechara were ya n'ọrụ dị ka onye na-agụ egwú na ụlọ ọrụ redio WNEW, ebe ya na Frank Sinatra bụrụ abụ. O dekọrọ ma soro ndị egwu Xavier Cugat mee , ma bịanye aka na nkwekọrịta ndekọ na RCA Victor Ihe ndekọ na otu puku narị itoolu na iri anọ.

Ọrụ egwu[dezie | dezie ebe o si]

Afọ otu puku narị itoolu na iri anọ[dezie | dezie ebe o si]

Na Machị otu puku narị itoolu na iri atọ na itoolu, oke osimiri malitere na redio mba na mmemme redio CBS nke ehihie Sọnde, Ben Bernie's Orchestra. Na Febụwarị otu puku narị itoolu na iri anọ, ọ ghọrọ onye na-agụ egwú na mmemme NBC Redio Ụlọ egwu ọha nke ala Basin Street, ihe ngosi maka Dixieland ọdịnala na egwu blues. Site na ya, mmemme ahụ ghọrọ ihe a ma ama, a kwagara ya site na elekere anọ na iri atọ n'ehihie Sọnde gaa na elekere itoolu n'abalị Mọnde na Septemba. Na oge izizi ya maka "egwú nke atọ Bs, Ụlọ nkwokoba ihe, Boogie-woogie, na Blues", a mara ya dị ka "Mademoiselle Dinah 'Diva' Oke osimiri, onye na-amalite ọkụ site na ịfụkọta ihe abụọ ọnụ!" O dekọrọ na ndị otu abụọ nke Basin Steeti maka RCA Victor; otu n'ime ndekọ ya bụ aha ya bụ Dinah's Blues.

BAbụ oke osimiri dọtara uche Eddie Cantor. Ọ bịanyere aka na ya dị ka onye na-eme ihe ngosi redio ya, Oge imumu ọnụ ọchị, na otu puku narị itoolu na iri anọ.[7] Oke osimiri na-eto ya maka ịkụziri obi ike ya, oge na-atọ ọchị, na ụzọ ndị na-ege ntị si ejikọta.[8] N'afọ otu puku narị itoolu na iri anọ na atọ , oke osimiri na fim mbụ ya, daalụ kpakpando kechioma, kpakpando Cantor.


pụtara na ihe nkiri mbụ ya, Daalụ Lrs, nke Cantor gosipụtara.

N'oge na-adịghị anya, ọ gara ihe ngosi redio ọzọ, Paul onye ocha ugbu a. N'oge a, United Steeti tinyere aka na Agha Ụwa nke Abụọ, oke osimiri ghọkwara ọkacha mmasị ndị agha. O nwere egwu, gụnyere "Blues n'ime abalị", "Jim", "ọ ga adị gị mma ilota", na "Naanị m ga eje ije", nke mbụ n'ime egwu ya. "Blues n'ime abalị" rere ihe karịrị otu nde, RIAA nyekwara ya diski ọla edo.[9]

Shore gara n'ihu na-apụta na ihe ngosi redio n'ime afọ otu puku narị itoolu na iri anọ, gụnyere Anya nnunu ụlọ meghere na Ford Redio gosi. Na mbido afọ otu puku narị itoolu na iri anọ na isii, ọ kwagara na akara ọhụrụ, Columbia Ihe ndekọ nke CBS nwere. Na Columbia, Oke osimiri nwere ihe ịga nke ọma azụmahịa kachasị ukwuu n'ọrụ ndekọ ya, malite na ntọhapụ mbụ ya na Columbia, "Shoo-Fly Pie na Apple Pan Dowdy", ma jiri egwu kachasị ewu ewu na otu puku narị itoolu na iri anọ na asatọ, "Botinu na uta", (ya na Henri René na Orchestra), make bụ nọmba mbụ ruo izu iri. Ndị ọzọ na-ewu ewu na Columbia gụnyere "The Gypsy" na "Ncheta egwu". Oke osimiri ghọrọ onye na-agụ egwú na-aga nke ọma na ngosi redio nke ya, kpọọ egwu, nke a na-agbasa na CBS site na Febụwarị iri na atọ, otu puku narị itoolu na iri anọ na asatọ, ruo Eprel iri na isii, otu puku narị itoolu na iri anọ na asatọ, na NBC site na Eprel iri na abụọ, otu puku narị itoolu na iri anọ na asatọ, ruo June iri abụo na itoolu, otu puku narị itoolu na iri anọ na asatọ.[10]

Otu n'ime ihe ndekọ ya kachasị ewu ewu bụ ezumike "Nwa oyi n'ezi" ya na Buddy Clark site na otu puku narị itoolu na iri anọ na itoolu. Ọtụtụ ndị omenkà ndị ọzọ, dị ka Ella Fitzgerald, dere abụ ahụ. Ihe ndị ọzọ ọ na-eme n'ime afọ anọ ọ nọ na Columbia gụnyere "Na achị ọchị n'ezi(na ebe akwa n'ime) ", "A sị m na ahughi m gi n'anya", " (A hụrụ m gi n'anya) Maka mmetụta uche", "Ime ihe na abịa n'onwe ", na "Ezigbo Obi na ndị dị nwayọọ". Ọ bụ onye na-eso Jack Smith na-eme ihe ngosi redio ya nke awa iri na ise na CBS.

Shore bụ onye ọbịa egwu na ihe nkiri Daalụ kpakpando kechioma (otu puku narị itoolu na iri anọ na atọ), soro ụmụ nwoke (otu puku narị itoolu na iri anọ na ano), na Ruo Mgbe igwe ojii ga agafe (otu puku narị itoolu na iri anọ na isii) ma nwee ọrụ dị mkpa na Danny Kaye's mputa mbụ na ogwe aka(otu puku narị itoolu na iri anọ na anọ) na Belle nke Yukon (otu puku narị itoolu na iri anọ na anọ). O nyere olu egwu ya na ihe nkiri Disney abụọ: ime Mine egwu (otu puku narị itoolu na iri anọ na isii) na na akpa ọchị mara mma n'efu(otu puku narị itoolu na iri anọ na asaa). Ọrụ ikpeazụ ọ rụrụ na fim bụ maka foto kacha mkpa na Aaron Slick site na Punkin Crick (otu puku narị itoolu na iri ise na abụọ).

Afọ ndị otu puku narị itoolu na iri na ise[dezie | dezie ebe o si]

N'afọ otu puku narị itoolu na iri na ise, oke osimiri laghachiri na RCA Victor na nkwekọrịta idekọ akụkụ otu narị maka $ 1 nde (nke ya na $ 12.2 nde na 2022). Egwuregwu ahụ nọgidere na-abịa, mana na-adịchaghị, ọ bụghịkwa na-egosi dị elu dị ka ọ dị na 1940s. Ihe kachasị egwu nke Shore n'oge a bụ "My Heart Cries for You" na "Sweet Violets", ha abụọ rutere n'ọkwa nke atọ na 1951. Ọtụtụ duets na Tony Martin mere nke ọma, na "A Penny a Kiss" bụ nke kachasị ewu ewu, na-eru nọmba asatọ. "Blue Canary" [ru] bụ egwu egwu nke afọ 1953, na mkpuchi ya nke "Changing Partners" na "If I Give My Heart to You" bụ egwu kachasị elu 20. "Love and Marriage" na "Whatever Lola Wants" bụ ihe kachasị elu 20 site na 1955.

Usòrò:Dinah in Chevy.jpeg
Ịbụ abụ "See the USA in Your Chevrolet" na mgbasa ozi telivishọn, 1959

"Chantez, Chantez" bụ egwu ikpeazụ ya n'elu 20, nọrọ na chaatị ahụ ihe karịrị izu 20 na 1957. Shore nọgidere na RCA Victor ruo 1958, ma n'oge ahụ, wepụtara abọm gụnyere Bouquet of Blues, Once in a While, na Vivacious, nke bụ nchịkọta nke egwu na ndị egwu dị iche iche na ndị nduzi dị ka Frank DeVol na Hugo Winterhalter. Abọm studio Holding Hands at Midnight, site na 1955, na Moments Like These, site na 1958, edere na stereo, na ndị egwú n'okpuru nduzi egwu nke Harry Zimmerman, onye rụrụ otu ọrụ ahụ na The Dinah Shore Chevy Show, bụ ndị ọzọ.

  1. Cassiday (1979). Dinah! A Biography. F. Watts. ISBN 0531099156. 
  2. 2.0 2.1 Sochen. Dinah Shore. Jewish Women's Archive. Jewish Women's Archive. Retrieved on 2020-07-03.
  3. Dinah Shore Fan Club Website. Dinahshorefanclub.com. Retrieved on March 22, 2007.
  4. Sims. "Best all-around girl: How a small-town Tennessee girl sang her way to stardom", Vanderbilt Magazine, Fall 2009, p. 18. Retrieved on December 20, 2009.
  5. Dinah Shore (en). Jewish Women's Archive. Retrieved on 2021-06-15.
  6. Oliver, Myra. "Songbird Dinah Shore dead at 76", Boca Raton News, February 25, 1994. Retrieved on October 30, 2010.
  7. "Cantor Names Cast", Broadcasting, September 15, 1940, p. 56. Retrieved on August 5, 2017.
  8. Dinah Shore Fan Club. Retrieved on 2007-03-22.
  9. Murrells (1978). The Book of Golden Discs, 2nd, London: Barrie and Jenkins Ltd. ISBN 0-214-20512-6. 
  10. Dunning (1998). On the Air: The Encyclopedia of Old-Time Radio, Revised, New York: Oxford University Press. ISBN 978-0-19-507678-3. Retrieved on 2019-10-24. “Call For Music, popular music and song.”