Frans Indongo

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Frans Indongo
Mmádu
ụdịekerenwoke Dezie
mba o sịNamibia Dezie
Aha enyereFrans Dezie
Ụbọchị ọmụmụ ya15 Jenụwarị 1936 Dezie
Ebe ọmụmụOngwediva Dezie
Ọrụ ọ na-arụonye ọchụ̀nta ego, Onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị, onye ọchụnta ego Dezie
ebe agụmakwụkwọUniversity of Namibia Dezie
onye otu ndọrọ ndọrọ ọchịchịChristian Democratic Action for Social Justice Dezie

Fransisco Aupa Indongo (amụrụ na Jenụwarị 15 1936), bụ onye ọchụnta ego Namibia a ma ama na onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị mbụ. O nwere Continental Enterprises, Indongo Toyota, Frans Indongo Gardens, Farm Gelukwater, Select Service na Gas Station na òkè dị iche iche na ụlọ ọrụ na-egwupụta ihe na ịkụ azụ na Namibia. Ọ bụ nna di nke onye ọka iwu a ma ama bụ Sisa Namandje na onye ọrụ ụlọ akụ a ma ama bụ Wosman Hamukonda. Ọ bụ onye nke atọ na ndepụta nke mmadụ iri kachasị baa ọgaranya na Namibia, n'azụ ezinụlọ Pupkewitz na Olthaver & List.

Ọrụ azụmahịa[dezie | dezie ebe o si]

Indongo mepere azụmahịa mbụ ya, nke mere brik, na ngwụsị afọ 1950. Site na uru sitere na azụmahịa ahụ, ọ zụtara ngwá ọrụ akwa maka ịkpụ ákwà, nke ọ rere na Oranjemund. N'afọ 1961, o mepere obere ụlọ ahịa na Omusimboti, Oshana nke mechara nye ya ohere imeghe ọtụtụ ụlọ ahịa na mba ahụ. Indongo nwere ọtụtụ ihe onwunwe na Namibia, gụnyere ebe ndị a ma ama na Swakopmund, Tsumeb, Walvis Bay, Otjiwarongo na Windhoek yana ụlọ ọrụ shuga na azụmaahịa. Ọ bụ onye ọchụnta ego a ma ama nke ọma

Ọrụ ndọrọ ndọrọ ọchịchị[dezie | dezie ebe o si]

Indongo banyere na ndọrọ ndọrọ ọchịchị n'afọ ndị 1970 dị ka onye isi otu National Democratic Party, nke ghọrọ akụkụ nke Democratic Turnhalle Alliance mgbe emechara Turnhalle Constitutional Conference n'afọ 1977. Na Nzukọ Turnhalle, Indongo bụ onye otu dị mkpa nke ndị nnọchi anya Ovamboland. Ọ bụ Mịnịsta na-ahụ maka akụ na ụba na ọgbakọ omebe iwu Owambo site na 1975 na site na 1980 Mịnịsta na Owambo Second Tier Representative Authority. N'afọ 1982, ọ bụ onye guzobere otu Christian Democratic Action for Social Justice, nke Peter Kalangula duziri. Ọ gbara arụkwaghịm na ndọrọ ndọrọ ọchịchị na ngwụsị afọ 1980 iji jikwaa azụmahịa ya.

Nsọpụrụ[dezie | dezie ebe o si]

N'afọ 2001, Indongo nwetara nzere doctorate na nchịkwa azụmahịa na Mahadum Namibia . N'afọ 2003, a kpọrọ otu okporo ámá aha ya n'ime obodo Windhoek. Indongo nwere Etango Complex na Oshakati, otu n'ime ụlọ kachasị elu na ugwu Namibia.

Leekwa[dezie | dezie ebe o si]

  • Monica Kalondo
  • Sven Thieme

Ndetu[dezie | dezie ebe o si]


Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]