Gatsby (sandwich)

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Gatsby (sandwich)
sandwich
obere ụdị nkesandwich Dezie
A gụrụ ahaThe Great Gatsby Dezie
mba osiSouth Africa Dezie
WikiProject na-elekọta yaWikiProject Intangible Cultural Heritage Dezie

 

Gatsby

  Gatsby bụ achicha mmiri n'okpuru mmiri nke mba South Afrika nke nwere achịcha zuru ezu na ihe eyere eye (French fries) na nhọrọ nke ihe na ofe. Ọ malitere na obodoCape Town ma bụrụ nke a ma ama na mpaghara Western Cape. Sandwich na-adịkarị ukwuu ma ọtụtụ ndị mmadụ na ekerịta ya.

Nchịkọta nri[dezie | dezie ebe o si]

Enweghị usoro nri maka Gatsby, mana a na enyekarị ya n'ogologo (otu ụkwụ ma ọ bụ karịa) ụdị achịcha French nke a na-ebipụ n'oghere. Achịcha ndị ọzọ a na-eji eme ihe nwere ike ịgụnye achịcha nkịta ọkụ ma ọ bụ achịcha roti dị larịị, ọ bụ ezie na a na-akpọkarị roti jupụtara dị ka salomie.[1][2] A na-eme bred ahụ ka ọ buru ibu ka a kesaa ya, ọ na-abụkarị ụzọ anọ. Ihe jupụtara na Gatsby na-agụnye chips na ọnụ ọgụgụ ọ bụla nke ihe ndị ọzọ dị ka anụ, azụ na àkwá. Ihe ndị a na-etinye n'anụ nwere ike ịgụnye anụ a na-eme ka ọ bụrụ anụ, anụ masala, anụ ọkụkọ, polony sausage, Vienna sausage na Russian sausage. A na-enyekwa azụ̀ e siri esi ma ọ bụ nke a na-etinye n'ime ya, calamari, curry na àkwá ugboro ugboro. A na-ejikarị achar pickles ma ọ bụ piri piri sauce na-eyi ihe ndị a.

Ọ bụ ezie na a na-ejikarị anụ eme Gatsby, a pụrụ ịchọta nsụgharị vegan nke a na-emekarị site na iji anụ na anụ soy steak.[3][4] A pụrụ ịchọta nsụgharị ndị dị mma, na-eji ihe ndị dị ka agwa nke a na-ekwu na ọ na-ebelata cholesterol na abụba.[5]

Akụkọ ihe mere eme[dezie | dezie ebe o si]

Sandwich Gatsby malitere na afọ 1976 na Athlone, na mpaghara Cape Flats nke Cape Town. Onye nwe ụlọ ahịa nri bụ Rashaad Pandy chọrọ inye ndị ọrụ nri ngwa ngwa ma jupụta na-enyere ya aka imezigharị ụlọ ahịa ya. O jupụtara na nnukwu achịcha gburugburu na "slap chips" (ụkpụrụ South-African-style chips na vinegar), polony sausage na achaar ma belata nke a n'ime wedges. "Froggy", otu n'ime ndị ọrụ ahụ, kwupụtara na bred ahụ bụ "Gatsby smash", na-ezo aka na ihe nkiri The Great Gatsby nke e gosipụtara na ụlọ ihe nkiri Athlone.[6] Aha ahụ kwụsiri ike ma Pandy mechara nye bred ahụ na ụlọ ahịa ya.[7][8] Sandwich ahụ toro na ewu ewu ma gbanwee ya iji jiri ogologo mmekota na French. Gatsby sandwich bụ ọgwụgwọ na-ewu ewu maka ndị Capetonians.[9][10]

Hụkwa[dezie | dezie ebe o si]

 

  • Bunny chow bụ nri nri na-egbu egbu nke South Africa nke nwere achịcha e gwuru n'ime ya nke jupụtara na curry
  • Chip butty - ụdị bred frich fry nke United Kingdom.
  • Mitraillette - ụdị bred friji nke Belgium.
  • Ndepụta nri ndị Afrịka
  • Ndepụta sandwiches

Ihe odide[dezie | dezie ebe o si]

  1. Rolled or on a roll? Cape Town’s famous gatsby gets a new look. www.news24.com (2021-05-15). Retrieved on 2021-09-11.
  2. Salomie - Cape Town's favourite roti wrap. www.capetownetc.com (2018-03-06). Retrieved on 2021-09-11.
  3. Vegan Grilled Soy Steaks with 3 Marinades (en-GB). Cheap And Cheerful Cooking (2019-06-30). Retrieved on 2021-07-12.
  4. Vegan Gatsby Sandwich (en). www.zuckerjagdwurst.com. Retrieved on 2021-07-12.
  5. Dynamics. ‘Gatsby’ gets healthy makeover in Waterfront (en-US). Health24. Retrieved on 2021-07-12.
  6. Richardson (2020-12-01). Cape Town's most famous fast food. BBC Travel. Retrieved on 2020-12-03.
  7. The Story Behind One Of Cape Town's Favourite Foods: The Gatsby (en). www.capetownmagazine.com. Retrieved on 2018-12-21.
  8. 5 great gatsbys in Cape Town (en-US). Eat Out (2016-10-14). Retrieved on 2018-12-21.
  9. Cape Town’s Best Hangover Cures (en). Food & Wine. Retrieved on 2021-08-28.
  10. Best Hangover Food Cures from Cape Town Restaurants | Babalas Remedies, Top Foods for Hangovers, Hungover Meals & Eating Out South Africa (en). www.capetownmagazine.com. Retrieved on 2021-08-28.

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]

  • Media related to Gatsby (sandwich) at Wikimedia Commons