Ihe osise mbara igwe

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Onyonyo nke Orion's Belt mebere site na epekele foto ojii na nke ọcha digitized e dekọrọ site na nzacha mbara igwe na acha uhie uhie na na acha anụnụ anụnụ, nke nwere ọwa akwụkwọ ndụ akwụkwọ ndụ arụpụtara na kọmpụta. Ejiri telescope Samuel Oschin were were were were were n'etiti 1987 na 1991.

Astrophotography, nke a makwaara dị ka onyonyo mbara igwe, bụ foto ma ọ bụ onyonyo nke ihe gbasara mbara igwe, ihe omume eluigwe, ma ọ bụ mpaghara mbara igwe abalị. Ewere foto mbụ nke ihe gbasara mbara igwe (ọnwa) na 1840, ma ọ bụ na njedebe narị afọ nke 19 ka ọganihu na nkà na ụzụ nyere ohere maka ịse foto zuru ezu. E wezụga inwe ike ịdekọ nkọwapụta ihe ndị gbatịrị agbatị dị ka ọnwa, anyanwụ, na mbara ala, astrohotography ọgbara ọhụrụ nwere ike ịseta ihe ndị na abụghị ụdị dị iche iche a na ahụ anya nke anya mmadụ dị ka kpakpando ndị na adịghị ahụkebe, nebulae, na ụyọkọ kpakpando. A na enweta nke a site na ikpughe ogologo oge dịka ma ihe nkiri na igwefoto dijitalụ nwere ike ịgbakọ na nchịkọta foton ogologo oge ma ọ bụ na eji ihe nzacha anya pụrụ iche nke na amachi foton na ogologo ogologo ogologo.

Foto site n'iji oge ekpughere ogologo oge gbanwere ngalaba nyocha nke mbara igwe ọkachamara, na edekọ ọtụtụ narị puku kpakpando ọhụrụ, na nebulae ndị a na adịghị ahụ anya n'anya mmadụ. A rụrụ teliskop anya pụrụiche na nke buru ibu ka ọ bụrụ nnukwu igwefoto iji dekọọ onyonyo na efere foto. Astrophotography nwere ọrụ mbụ na nyocha nke mbara igwe na nhazi ọkwa kpakpando mana ka oge na aga, o jirila ihe mmetụta onyonyo ọkaibe karịa yana akụrụngwa na usoro ndị ọzọ emere maka mpaghara ụfọdụ.

Ebe ọ bụ na ihe fọrọ nke nta ka ọ bụrụ ihe niile na-enyocha mbara igwe taa na eji foto foto, okwu a bụ "astrophotography" na ezokarị aka na ojiji ya na mbara igwe amateur, na achọ ihe oyiyi mara mma karịa data sayensị. Ndị na amu amu na eji ọtụtụ akụrụngwa na usoro pụrụ iche.

Ụzọ[dezie | dezie ebe o si]

Igwefoto Oschin Schmidt 48 inch buru ibu na Palomar Observatory

Ewezuga ole na ole, foto mbara igwe na eji ogologo mkpughe ebe ọ bụ na ma ihe onyonyo na ngwaọrụ dijitalụ nwere ike ịgbakọ foton ọkụ n'ime ogologo oge. A na abawanyekwa ọnụọgụ ọkụ na akụ ihe nkiri ma ọ bụ ihe nchọta site n'ịbawanye dayameta nke isi ihe anya (ebumnobi) a na eji. Ebe ndị mepere emepe na-emepụta mmetọ ọkụ ka akụrụngwa na ndị na ahụ maka mbara igwe na-anọkarị n'ebe dịpụrụ adịpụ iji mee ka ikpughe ogologo oge na enweghị ihe nkiri ma ọ bụ ihe nchọpụta ejiri ọkụ kpafuo.

Ebe ọ bụ na ụwa na agbagharị mgbe niile, teliskop na akụrụngwa na atụgharị n'akụkụ nke ọzọ iji soro mmegharị ahụ pụtara ìhè nke kpakpando n'elu (nke a na akpọ motion diurnal). A na arụzu nke a site n'iji igwe teliskop altazimuth na achịkwa nke equatorial ma ọ bụ kọmpụta iji mee ka ihe ndị dị na mbara igwe gbado n'etiti ebe ụwa na agbagharị. Sistemụ mgbago igwe onyonyo niile na ata ahụhụ site na mmejọ nsuso butere n'ihi moto na ezughị oke, sag nke teliskop, na ntụgharị ihu igwe. A na edozi njehie nsochi site na idobe ebe ebumnuche ahọpụtara, na abụkarị kpakpando nduzi, dabere n'oge mkpughe niile. Mgbe ụfọdụ (dị ka ọ dị n’ihe banyere comet) ihe a ga ese onyinyo na akpụ akpụ, n’ihi ya, a ghaghị idebe teliskop ahụ mgbe nile n’ihe ahụ. A na eme ntụzịaka a site na teliskop nke abụọ jikọtara ọnụ nke a na akpọ “nduzi scope” ma ọ bụ site n'ụdị ụfọdụ “onye na eduzi axis”, ngwaọrụ nwere prism ma ọ bụ ihe mgbawa anya nke na enye onye na ekiri ya ohere ịhụ otu onyonyo ahụ na teliskop. nke ahụ na-ese foto. A na eji aka na emebu ntụzịaka n'oge mkpughe ahụ, onye na ekiri ihe na eguzo na (ma ọ bụ na agba n'ime) teliskop na eme ndozi iji dobe ntutu isi na kpakpando nduzi. Kemgbe ọbịbịa nke sistemụ kọmputa na achịkwa, a na arụzu nke a site na sistemu akpaghị aka na ndị ọkachamara na ọbụna ngwa ndị amateur.

Foto nke mbara igwe bụ otu n'ime ụdị foto sayensị mbụ na ihe fọrọ nke nta ka ọ bụrụ site na mmalite ya ọ gbasapụrụ n'ime usoro ọmụmụ nke onye ọ bụla nwere ebumnuche akọwapụtara gụnyere eserese kpakpando, ịgụ kpakpando, nhazi ọkwa kpakpando, fotometry, spectroscopy, polarimetry, na nchọpụta nke ihe ndị dị ka asteroids. , meteors, comets, kpakpando agbanwe agbanwe, novae, na ọbụna mbara ala ndị a na amaghị. Ndị a na achọkarị akụrụngwa pụrụ iche dị ka teliskop emebere maka onyonyo ziri ezi, maka ebe nlele sara mbara (dị ka igwefoto Schmidt), ma ọ bụ maka ịrụ ọrụ n'ogologo ogologo ọkụ. Igwefoto CCD nke mbara igwe nwere ike ime ka ihe mmetụta dị jụụ iji belata mkpọtụ ọkụ yana ikwe ka onye nchọta dekọọ onyonyo na ụdịdị ndị ọzọ dị ka na mbara igwe infrared. A na ejikwa ihe nzacha pụrụ iche iji dekọọ onyonyo n'ogologo ogologo ogologo.

Akụkọ ihe mere eme[dezie | dezie ebe o si]

Henry Draper nwere teliskop refractor nke edobere maka ịse foto (foto enwere ike na 1860s ma ọ bụ mmalite 1870).

Mmepe nke astrophotography dị ka ngwá ọrụ sayensị bụ nke ọsụ ụzọ na etiti narị afọ nke 19 maka ọtụtụ akụkụ site na ndị na eme nnwale na ndị na enyocha mbara igwe, ma ọ bụ ndị a na akpọ "ndị ọkà mmụta sayensị mara mma" (ọ bụ ezie na, dị ka n'ọhịa sayensị ndị ọzọ, ndị a abụghị mgbe niile ụmụ nwoke). N'ihi ikpughe ogologo oge dị mkpa iji weghara ihe ndị na enyocha mbara igwe na esichaghị ike, a ghaghị imeri ọtụtụ nsogbu nkà na ụzụ. Ndị a gụnyere ime ka teliskop kwụsie ike nke ukwuu ka ha wee ghara ịla n'iyi n'oge a na ekpughere ya, na ewu draịva elekere nke nwere ike ịgbanye igwe teliskop n'ogo oge niile, na ịmepụta ụzọ iji dobe teliskop n'ụzọ ziri ezi nke na achọ ebe a kapịrị ọnụ ogologo oge. oge. Usoro foto mbụ nwekwara oke. Usoro daguerreotype adịchaghị ngwa ngwa ịdekọ ihe ọ bụla ma e wezụga ihe ndị na egbukepụ egbukepụ, na usoro collodion efere mmiri na ejedebe na oge efere efere nwere ike ịnọrọ mmiri.

Dagerrotype nke ọnwa mbụ dị ndụ site Draper (1840)

Mgbalị mbụ a ma ama na foto mbara igwe bụ Louis Jacques Mandé Daguerre, onye chepụtara usoro daguereotype nke bu aha ya, onye nwara na 1839 ịse ọnwa. Njehie nsochi na iduzi teliskop n'oge ogologo mkpughe pụtara na foto a pụtara dị ka ntụpọ na enweghị isi. John William Draper, Prọfesọ Chemistry na Mahadum New York, dibịa na onye nyocha sayensị jisiri ike mee foto ọnwa gara nke ọma nke mbụ otu afọ mgbe nke ahụ gasịrị na Machị 23, 1840, na eji 5-inch na ese foto daguerreotype dị nkeji 20 nkeji (13). cm) na egosipụta telescope.

Ọ pụrụ ịbụ na ndị ọkà mmụta physics bụ́ Léon Foucault na Hippolyte Fizeau bụ́ ndị France sere foto nke mbụ Sun na daguerreotype 1845. Ọkà mmụta physics bụ Gian Alessandro Majocchi mere mgbalị na emezughị inweta foto nke Total Eclipse of the Sun n'oge chi jiri n'ehihie nke mere n'obodo ya bụ́ Milan, na Julaị 8, 1842. O mesịrị nye nkọwa. akụkọ banyere mbọ ya na foto Daguerreotype o nwetara, nke o dere:  

Foto nke chi jiri n'ehihie nke mbụ bụ nke mere na Julaị 28, 1851, site n'aka onye daguerrotypist aha ya bụ Berkowski.

A na ese onyinyo corona anyanwụ nke ọma nke ọma n'oge chi jiri n'ehihie nke July 28, 1851. Dr. August Ludwig Busch, onye isi ụlọ ọrụ Königsberg Observatory nyere ntụziaka maka otu onye na ahụ maka daguerreotypist aha ya bụ Johann Julius Friedrich Berkowski iji see onyinyo chi ahụ. Busch n'onwe ya anọghị na Königsberg (nke bụ́ Kaliningrad, Russia ugbu a), kama ọ họọrọ ịhụ chi jiri n'ehihie site na Rixhoft dị nso. Igwe teliskop Berkowski ji etinyere ya na heliometer Königsberg ma nwee oghere nke naanị 2.4 in (6.1 cm), yana ogologo oghere nke 32 in (81 cm). Malite ozugbo mmalite nke mkpokọta, Berkowski kpughere efere daguereotype maka sekọnd 84 na teliskop elekwasị anya, na n'ịmepụta onyonyo nke corona enwetara. Ọ kpughekwara efere nke abụọ maka ihe dị ka sekọn 40 ruo 45 mana o mebiri mgbe anyanwụ si n'azụ ọnwa pụta. Onye Britain na enyocha mbara igwe bụ Warren De la Rue mere ihe ọmụmụ foto zuru ezu nke Sun na amalite na 1861.

Foto mbụ nke kpakpando bụ daguerreotype nke kpakpando Vega nke onye na enyocha mbara igwe William Cranch Bond na onye na ese foto daguereotype na onye nnwale John Adams Whipple, na Julaị 16 na 17, 1850 ya na Harvard College Observatory's 15 inch Great refractor. Na 1863 onye England chemist William Allen Miller na onye England na amu amu enyocha mbara igwe Sir William Huggins ji usoro efere collodion mmiri wee nweta spectrogram foto mbụ nke kpakpando, Sirius na Capella. Na 1872 dibia bekee nke America Henry Draper, nwa John William Draper, dekọtara spectrogram mbụ nke kpakpando (Vega) iji gosi ahịrị absorption.

Foto Henry Draper nke 1880 nke Orion Nebula, nke mbụ esere.
Otu n'ime foto Andrew Ainslie Common's 1883 nke otu nebula, nke mbụ gosiri na ogologo mkpughe nwere ike idekọ kpakpando na nebula ndị a na adịghị ahụ anya n'anya mmadụ.

Foto nke mbara igwe aghọghị ngwá ọrụ nyocha siri ike ruo ngwụsị narị afọ nke 19, na iwebata foto efere akọrọ. Ọ bụ Sir William Huggins na nwunye ya Margaret Lindsay Huggins ji nke mbụ mee ya na 1876 n'ọrụ ha iji dekọọ ụdị ihe dị iche iche nke mbara igwe. N'afọ 1880, Henry Draper ji usoro efere akọrọ ọhụrụ ahụ nke ejiri foto dezie 11 in (28 cm) teliskop na emebi emebi nke Alvan Clark mere ka mkpughe Orion Nebula dị nkeji 51, foto mbụ nke nebula mere. Ọganihu dị na foto mbara igwe bịara na 1883, mgbe onye na amụ mbara igwe na enyocha mbara igwe bụ Andrew Ainslie Common ji usoro efere akọrọ wee dekọọ ọtụtụ onyonyo otu nebula n'ikpughe ihe ruru nkeji 60 na 36 in (91 cm) na egosipụta teliskop nke ọ rụrụ n'azụ ụlọ. nke ụlọ ya na Ealing, na mpụga London. Onyonyo ndị a na nke mbụ gosiri kpakpando ike gwụrụ nke na anya mmadụ agaghị ahụ ya.

Ihe oru ngo foto nke mbara igwe nke mbụ, Astrographic Catalog na Carte du Ciel, malitere na 1887. Ndị nleba anya 20 mere ya site na iji teliskop foto pụrụ iche nwere ụdị ejiji akpọrọ nkịtị astrographs, ha niile nwere oghere dị ihe dịka 13 in (330). mm) na ogologo focal nke 11 ft (3.4 m), emebere iji mepụta onyonyo nwere nha nha n'elu efere foto dị ihe dịka 60 arcs/mm ka ọ na ekpuchi oghere nlele 2° × 2°. Mgbalị a bụ ịdepụta mbara igwe n'ụzọ ziri ezi ruo ogo 14 mana emechabeghị ya.

Mmalite nke narị afọ nke 20 ka a na arụ ọrụ teliskop ndị na emegharị ahụ na nnukwu teliskop ndị ọkaibe na egosipụta nke e mere kpọmkwem maka eserese foto. N'ihe na erule etiti narị afọ ahụ, teliskop ndị ukwu dị ka 200 in (5.1 m) Hale Telescope na 48 in (120 cm) telescope Samuel Oschin na Palomar Observatory nọ na akwali oke foto ihe nkiri.


Emere ụfọdụ ọganihu n'ọhịa nke emulsions foto na usoro nke ịmepụta hypersensitization gas, cryogenic jụrụ, na mmụba ọkụ, ma malite na 1970s mgbe e mepụtara CCD, a na eji nwayọọ nwayọọ dochie efere foto site na foto electronic na ọkachamara na onye na amu amu. ihe nleba anya. Ndị CCD na enwe mmetụta dị ọkụ karịa, anaghị adapụ na nghọta maka ogologo ikpughe dị ka ihe nkiri si eme ("mmeghachi omume ọdịda"), nwere ikike ịdekọ n'ụdị ụdị dị iche iche, ma mee ka nchekwa data dị mfe. Igwefoto igwe onyonyo na eji ọtụtụ nhazi nke ihe mmetụta CCD gụnyere usoro ahịrị ahịrị na nnukwu mosaics nke ihe CCD dakọtara na pikselụ nde 100, emebere iji kpuchie elu elu igwe teliskop bụ nke ejiribu 10–14 inch (25–36 cm) foto foto. [Ihe ndekọ achọrọ]

Telescope Hubble Space obere oge ka ọrụ nlekọta STS-125 gachara na 2009.

N'ọgwụgwụ narị afọ nke 20, a hụrụ ọganihu n'ihe osise nke mbara igwe na ewere ọnọdụ n'ụdị ngwaike ọhụrụ, na ewu nnukwu enyo multi enyo na teliskop enyo nwere akụkụ. Ọ ga ahụkwa iwebata teliskop ndị dabeere na mbara igwe, dị ka Telescope Hubble Space. Ịrụ ọrụ n'èzí ọgba aghara ikuku, ìhè ambient gbasasịa na ihu igwe na adịghị mma na enye ohere maka Telescope Hubble Space, nke nwere dayameta enyo nke 2.4 mita (94 in), idekọ kpakpando ruo n'ịdị elu nke 30, ihe dị ka 100 dị ntakịrị karịa ihe 5- mita Mount Palomar Hale teliskop nwere ike idekọ na 1949.  

Nkeji nkeji 2 mkpughe nke comet Hale Bopp na ese onyinyo site na iji igwefoto na tripod. A na eji obere ọkụ na enwu n'osisi dị n'ihu.

Astrophotography bụ ihe ntụrụndụ na ewu ewu n'etiti ndị na ese foto na ndị na amụ mbara igwe. Usoro sitere na ihe nkiri bụ isi na igwefoto dijitalụ na tripods ruo usoro na akụrụngwa akwadoro maka onyonyo dị elu. Ndị na anyocha mbara igwe na amu amu na ndị na eme teliskop na amu amu na ejikwa akụrụngwa arụrụ arụ na ngwaọrụ ndị emezigharịrị.

Mgbasa ozi[dezie | dezie ebe o si]

A na edekọ onyonyo n'ọtụtụ ụdị mgbasa ozi na ngwaọrụ onyonyo gụnyere igwefoto reflex nke otu oghere, ihe nkiri 35 mm, ihe nkiri 120, igwefoto dijitalụ otu oghere, ọkwa onye na amu amu dị mfe, na ọkwa ọkachamara nke arụpụtara azụmaahịa nke CCD na igwe foto CMOS, vidiyo. Igwefoto, na ọbụna kamera weebụ ndị na anọghị na shelf ejiri maka imaging Lucky.


A na eji ihe nkiri a na ere ahịa eme ihe ogologo oge maka ịgụ kpakpando. Ngosipụta ihe nkiri sitere na sekọnd ruo ihe karịrị otu elekere. Azụmahịa dị na agba ihe nkiri agba na adabere na nkwụghachi ụgwọ n'elu ogologo ikpughe, nke mmetụta uche na ìhè dị iche iche dị iche iche na egosi na ọ ga adaba na ọnụego dị iche iche ka oge ikpughe na abawanye, na eduga na mgbanwe agba na onyinyo ahụ ma belata mmetụta uche n'ihe niile dị ka a. ọrụ nke oge. A na akwụghachi nke a, ma ọ bụ opekata mpe, site n'imeju ihe nkiri ahụ (lee foto igwefoto oyi). Enwere ike ịkwụ ụgwọ nke a site na iji otu usoro eji na mbara igwe ndị ọkachamara nke ịse foto n'ogo dị iche iche nke na ejikọta wee mepụta onyinyo agba ziri ezi. Ebe ihe nkiri ahụ dị nwayọ karịa ihe mmetụta dijitalụ, enwere ike idozi obere mperi na nsochi na enweghị mmetụta pụtara ìhè na onyonyo ikpeazụ. Astrophotography ihe nkiri na aghọwanye ewu ewu n'ihi ọnụ ahịa dị ala na aga n'ihu, nghọta ka ukwuu, na ịdị mma nke foto dijitalụ.

Vidiyo nke mbara igwe abalị ejiri njiri igwefoto DSLR mebie oge. Igwefoto n'onwe ya na aga n'ihu na foto ndị a n'elu ugwu moto.

Ebe ọ bụ na ngwụcha 1990s ndị na amu amu na agbaso ndị ọkachamara nleba anya na ngbanwe site na ihe nkiri gaa na CCD dijitalụ maka onyonyo mbara igwe. Ndị CCD na enwe mmetụta karịa ihe nkiri, na enye ohere ikpughe oge dị mkpụmkpụ ma nwee nzaghachi ahịrị maka ìhè. Enwere ike ịse foto n'ọtụtụ mkpughe iji mepụta ogologo mkpughe sịntetik. Igwefoto dijitalụ nwekwara akụkụ dị ntakịrị ma ọ bụ enweghị akụkụ na akpụ akpụ yana ike ijikwa ya n'ebe dị anya site na ime ime infrared ma ọ bụ tethering kọmputa, na egbochi ịma jijiji. Enwere ike ịmegharị ngwaọrụ dijitalụ dị mfe dị ka kamera webụ ka ị nweta ohere ịbanye n'ụgbọelu focal na ọbụna (mgbe ebipụchara waya ole na ole), maka foto mkpughe ogologo. A na ejikwa igwefoto vidiyo dijitalụ. Enwere ọtụtụ usoro na iberibe akụrụngwa arụpụtara azụmaahịa maka itinye igwefoto dijitalụ otu oghere reflex (DSLR) yana ọbụna isi ihe na ịse igwefoto na teliskop. Igwefoto dijitalụ ọkwa ndị ahịa na ata ahụhụ site na mkpọtụ onyonyo ogologo oge ekpughere ya, yabụ enwere ọtụtụ usoro maka ime ka igwefoto dị jụụ, gụnyere ntụ oyi cryogenic. Ụlọ ọrụ akụrụngwa na ahụ maka mbara igwe na enyekwa igwe foto CCD dị iche iche nke mbara igwe arụrụ arụ ọrụ zuru oke na ngwanrọ na nhazi. Ọtụtụ igwefoto DSLR dị na azụmaahịa nwere ikike iwepụta mkpughe ogologo oge jikọtara ya na onyonyo usoro (oge na adịghị anya) na enye onye na ese foto ohere imepụta onyonyo ngagharị nke mbara igwe abalị. Igwefoto CMOS na edochi anya igwefoto CCD na mpaghara onye na amu amu.

Post-nhazi[dezie | dezie ebe o si]

Pleiades Star Cluster sere foto ya na 6 megapixel DSLR ejikọrọ na teliskop na emegharị 80mm piggybacked na teliskop ka ukwuu. Emere site na onyonyo nke abụọ 180 jikọtara wee hazie ya na Photoshop yana ngwa mgbakwunye mbelata mkpọtụ.

A na ahazikarị foto igwefoto dijitalụ na ihe onyonyo a na enyocha na ngwanrọ nhazi onyonyo iji melite onyonyo n'ụzọ ụfọdụ. Enwere ike ime ka onyonyo na egbuke egbuke ma na emegharị ya na kọmpụta iji mezie agba na ịbawanye ọdịiche. Usoro ndị ọzọ ọkaibe gụnyere ịseta ọtụtụ onyonyo (mgbe ụfọdụ puku kwuru puku) ka ha na emekọ ọnụ na usoro mgbakwunye iji mee ka onyonyo dị nkọ iji merie ịhụ ikuku, na agbagha okwu nsochi, iwepụta ihe ndị dara ada na oke mgbama na mkpọtụ adịghị mma, na ihicha mmetọ ọkụ.

Onyonyo igwefoto dijitalụ nwekwara ike ịchọ nhazi ọzọ iji belata mkpọtụ onyonyo site na mkpughe ogologo ogologo, gụnyere ịwepụ "frame gbara ọchịchịrị" yana nhazi a na.akpọ stacking image ma ọ bụ "Shift-and-add". Azụmahịa, freeware na ngwugwu sọftụwia efu dị kpọmkwem maka nhazi onyonyo onyonyo nke mbara igwe.


Ihe onyonyo nke ọma" bụ usoro nke abụọ gụnyere ịse vidiyo nke ihe karịa foto mkpughe ogologo ogologo. Ngwanrọ nwere ike họrọ onyonyo kachasị mma nke enwere ike ikpokọta ya.

Akụrụngwa[dezie | dezie ebe o si]

Akụrụngwa astrophotographic n'etiti ndị na enyocha mbara igwe na abụghị ọkachamara dịgasị iche iche ebe ọ bụ na ndị na ese foto n'onwe ha sitere na ndị na ese foto n'ozuzu na agbapụ ụfọdụ ụdị ihe oyiyi mara mma ruo na ndị na enyocha mbara igwe dị oke njọ na anakọta data maka nchọpụta sayensị. Dị ka ihe omume ntụrụndụ, ịgụ kpakpando nwere ọtụtụ ihe ịma aka ndị a ga emerịrị bụ ndị dị iche na foto a na ahụkarị na nke a na ezutekarị na mbara igwe ndị ọkachamara.

NGC281, nke a ma ama 'Pacman Nebula', nke e sere site na mpaghara ime obodo site na iji teliskop amateur 130mm na igwefoto DSLR.

Ebe ọ bụ na ihe ka ọtụtụ ná ndị mmadụ bi n’ime ime obodo, ngwá ọrụ na achọkarị ibu ibu ka e wee buru ya n’ebe dị anya site n’ọkụ nke obodo ukwu ma ọ bụ n’obodo ukwu iji zere mmetọ ọkụ n’ime obodo. Ndị na enyocha mbara igwe nke obodo nwere ike iji ihe nzacha mmetọ ọkụ pụrụ iche ma ọ bụ ihe nzacha dị warara na usoro nhazi kọmputa dị elu iji belata ìhè gburugburu obodo na ndabere nke onyonyo ha. Ha nwekwara ike ịrapara n'ichepụta ebumnuche ndị na egbuke egbuke dị ka anyanwụ, ọnwa na mbara ala. Ụzọ ọzọ ndị na amụ ihe na eji eme ihe iji zere mmetọ ọkụ bụ ịtọpụta, ma ọ bụ oge ịgbazite ego, na teliskop a na eme ọrụ n'ime ime n'ebe ihu igwe gbara ọchịchịrị. Ihe ịma aka ndị ọzọ gụnyere nhazi na nhazi nke teliskop ndị nwere ike ibugharị maka nleba anya ziri ezi, na arụ ọrụ n'ime oke nke akụrụngwa "pụọ na shelf", ntachi obi nke akụrụngwa nlekota, na mgbe ụfọdụ iji aka na enyocha ihe ndị na enyocha mbara igwe n'ogologo ogologo oge n'ọtụtụ ọnọdụ ihu igwe.

Ụfọdụ ndị na emepụta igwefoto na agbanwe ngwaahịa ha ka e jiri ya mee ihe dị ka igwefoto astrohotography, dị ka Canon's EOS 60Da, dabere na EOS 60D mana ya na nzacha infrared gbanwere na ihe mmetụta dị ala nke nwere mmetụta hydrogen alpha dị elu maka mmụba nke ikuku hydrogen emission nebulae. .


Enwekwara igwefoto emebere maka astrophotography na amu amu dabere na ihe mmetụta onyonyo dị na azụmaahịa. Ha nwekwara ike ikwe ka ihe mmetụta ahụ dị jụụ iji belata mkpọtụ ọkụ na ogologo mkpughe, wepụta agụpụta ihe onyonyo, na ijikwa ya na kọmputa maka eserese akpaaka. Ịgụ ihe onyonyo a na adịghị ahụkebe na enye ohere nhazi onyonyo ka mma ma emesịa site na idowe data onyonyo izizi nke yana stacking nwere ike inye aka n'ichepụta ihe dị omimi nke mbara igwe.

N'iji ike ọkụ dị obere, ụdị kamera weebụ ole na ole na ewu ewu maka onyonyo anyanwụ, ọnwa na mbara ala. Ọtụtụ mgbe, ndị a bụ igwefoto ejiri aka lekwasịrị anya nwere ihe mmetụta CCD kama CMOS a na ahụkarị. A na ewepụ lenses nke igwefoto ndị a wee tinye ha na teliskop iji dekọọ ihe onyonyo, vidiyo, ma ọ bụ ha abụọ. Na usoro ọhụrụ, a na ewere vidiyo nke ihe ndị dara ada, 'a na achịkọtakwa okpokolo agba kacha dị nkọ nke vidiyo' ọnụ iji nweta onyonyo dị iche na akwanyere ùgwù. Philips PCVC 740K na SPC 900 so na kamera weebụ ole na ole nke ndị na agụ kpakpando masịrị. Enwere ike iji ekwentị ọ bụla na enye ohere ikpughe ogologo oge maka ebumnuche a, mana ụfọdụ ekwentị nwere ọnọdụ akọwapụtara maka astrophotography nke ga ejikọta ọnụ ọtụtụ mkpughe.

Nhazi akụrụngwa[dezie | dezie ebe o si]

Astrophotography nke onye amate emebere nwere sistemu ntuziaka akpaaka ejikọrọ na laptọọpụ.
Edobere ma ọ bụ tripod

A na eji igwefoto ọkọlọtọ na lense foto etinyere n'ọnọdụ a kapịrị ọnụ ma ọ bụ na tripod. A na emepụta ihe ndị dị n'ihu ma ọ bụ odida obodo mgbe ụfọdụ n'ime ogbunigwe a. Ihe ndị a na ese onyinyo bụ ụyọkọ kpakpando, nhazi mbara ala na adọrọ mmasị, meteors, na comets na egbuke egbuke. Oge ngosi ga adị mkpụmkpụ (n'okpuru otu nkeji) ka ịzenarị inwe onyonyo atụ kpakpando ka ọ bụrụ ahịrị elongated n'ihi ntụgharị ụwa. Ogologo oghere oghere igwefoto na adịkarị mkpụmkpụ, ebe ọ bụ na anya anya ogologo ga egosi n'azụ onyonyo n'ime ihe dị ka sekọnd. Iwu isi mkpịsị aka a na akpọ iwu 500 na ekwu na, iji mee ka kpakpando dị ka ihe,

Maximum exposure time in seconds =  

n'agbanyeghị oghere ma ọ bụ ISO ntọala. Dịka ọmụmaatụ, iji oghere 35 mm na ihe mmetụta APS-C, oge kachasị bụ ≈ 9.5 s. Mgbakọ ziri ezi na eburu n'uche pixel pitch na mbelata.

Ikwe ka kpakpando kpachaara anya ghọọ ahịrị ogologo na mkpughe na adịru ọtụtụ nkeji ma ọ bụ ọbụna awa, nke a na akpọ "ụzọ kpakpando", bụ usoro nka mgbe ụfọdụ.

Mkpọlite nsochi

A na eji igwe igwe teliskop na akwụ ụgwọ maka ntụgharị nke ụwa maka ikpughe ogologo oge na enweghị ihe na agbaji. Ha na agụnye mgbago equatorial azụmahịa na ngwaọrụ equatorial arụrụ n'ụlọ dịka ndị na ahụ maka ọnụ ụzọ ọba na nyiwe equatorial. Ugwu nwere ike ịta ahụhụ site na ezighi ezi n'ihi nlọghachi azụ na gia, ikuku, na nguzozi na ezughị okè, ya mere a na eji usoro a na akpọ nduzi akpaaka dị ka usoro nzaghachi mechiri emechi iji mezie ezighị ezi ndị a.

Ngwunye nsochi nwere ike ịbịa n'ụdị abụọ; otu axis na dual axis. Otu axis mounts na amakarị dị ka kpakpando trackers. Ndị na ahụ maka kpakpando nwere otu moto nke na anya axis mgbago ziri ezi. Nke a na enye ohere ugwu iji kwụọ ụgwọ maka ntụgharị ụwa. Ndị na ahụ maka kpakpando na adabere na onye ọrụ na ahụ na ugwu ahụ bụ polar dabara na nke ziri ezi dị elu, ebe ọ na enweghị ike izi ezi na axis mbelata nke abụọ, na amachi oge mkpughe.

Dual axis mounts na eji abụọ Motors ụgbọala ma nri rịgoro na declination axis ọnụ. Ugwu a ga akwụ ụgwọ maka ntụgharị ụwa site n'ịkwọ ụgbọ ala mgbago ziri ezi, dị ka ihe nchọta kpakpando. Agbanyeghị na iji sistemu njikwa akpaaka, enwere ike ịnya axis mbelata nke abụọ, na akwụ ụgwọ maka mmejọ na nhazi pola, na enye ohere maka oge ikpughe ogologo oge.

Foto "Piggyback".

Foto nke mbara igwe nke Piggyback bụ usoro ebe a na etinye igwefoto / oghere n'elu teliskop gbakwasịrị n'usoro mbara igwe. A na eji teliskop ahụ dị ka ihe ntuziaka iji dobe ebe a na elele anya n'oge mkpughe. Nke a na enye igwefoto ohere iji mkpughe ogologo na/ma ọ bụ oghere oghere dị ogologo ma ọ bụ ọbụna tinye ya na ụfọdụ ụdị teliskop co axial nke nwere teliskop bụ isi.

Igwefoto focal ụgbọ elu

Mgbe ewepụghị oghere igwefoto (ma ọ bụ enweghị ike iwepụ) usoro a na ejikarị bụ foto afocal, nke a na akpọkwa afocal projection. N'ime usoro a, a na ejikọta ma oghere igwefoto na anya teliskop. Mgbe ha abụọ lekwasịrị anya na enweghi ngwụcha, ụzọ ọkụ dị n'etiti ha na adakọ (focal), na enye ohere ka igwefoto nwee ike ịse foto ọ bụla onye na ekiri ihe nwere ike ịhụ. Usoro a na arụ ọrụ nke ọma maka ịse foto nke ọnwa na mbara ala na egbuke egbuke, yana ihe oyiyi mbara ala dị warara nke kpakpando na nebulae. Igwefoto ọkwa ndị ahịa nke narị afọ nke 20 bụ ihe a na-ahụkarị ebe ọ bụ na ọtụtụ ụdị nwere lenses enweghị ike mbughari. Ọ toro na ewu ewu na ntinye nke isi na gbaa igwefoto dijitalụ ebe ọ bụ na ọtụtụ ụdị nwekwara lenses na enweghị ike mbughari.

Ihe nzacha[dezie | dezie ebe o si]

Telescope dịpụrụ adịpụ

Ịnweta ịntanetị ngwa ngwa na akụkụ ikpeazụ nke narị afọ nke 20, na ọganihu na igwe teliskop a na achịkwa kọmputa na igwefoto CCD, na enye ohere iji 'Telescopes' Remote Telescopes' maka ndị na enyocha mbara igwe amateur na adabereghị na ụlọ ọrụ teliskop bụ isi iji sonye na nyocha na ihe osise dị omimi. Nke a na-enyere onye na ese foto aka ịchịkwa teliskop n'ebe dị anya n'ebe gbara ọchịchịrị. Ndị na ekiri ihe nwere ike ịse foto site na teliskop na eji igwefoto CCD.

Enwere ike ime onyonyo n'agbanyeghị ebe onye ọrụ nọ ma ọ bụ teliskop ọ chọrọ iji. A na ebufe data dijitalụ nke teliskop anakọtara wee gosi onye ọrụ site na ịntanetị. Ọmụmaatụ nke ọrụ teliskop remote dijitalụ maka ojiji ọha site na ịntanetị bụ The Bareket Observatory.

Ụlọ ihe ngosi nka[dezie | dezie ebe o si]

Hụkwa[dezie | dezie ebe o si]

 

Astrophotographers 

Ntụaka[dezie | dezie ebe o si]

Further reading[dezie | dezie ebe o si]

External links[dezie | dezie ebe o si]