John Mackintosh (onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị Scotland)

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

 

John Pitcairn Mackintosh (24 Ọgọst 1929 - 30 Julaị 1978) Ọrụ onye agụmakwụkwọ Scotland, onye edemede na onye ndọrọ ndọrọ ọchịchị Labour a maara maka nkwado ya maka inyefe ọchịchị, n'oge ọ bụ onye a bụrụ ọnụ nye ndị ndu Labour, [1] na maka nkwado ya na Europe.  Ọ kwalitere echiche nke Mba abụọ: na ndị Scotland nwere ike ịbụ ndị Scotland na ndị Britain, na n'ezie ndị Europe. Ọ bụ Onye omeiwu (MP) maka Berwick na East Lothian site na 1966 ruo Febụwarị 1974 na ọzọ site na Ọktoba 1974 ruo ọnwụ ya.

Mbido ndụ na ọrụ[dezie | dezie ebe o si]

A mụrụ Mackintosh na Simla, India, ma zụlite ya na Edinburgh. [2] gụrụ akwụkwọ na Melville College, Mahadum Edinburgh, Balliol College, Oxford, na Mahadum Princeton. Ọ bụ onye nkuzi dị elu na gọọmentị na Mahadum Ibadan, Naịjirịa site na 1961 ruo 1963, wee ghọọ Prọfesọ nke ndọrọ ndọrọ ọchịchị na Mahadum Strathclyde.

Ọrụ ndọrọ ndọrọ ọchịchị[dezie | dezie ebe o si]

Mackintosh sonyere na Edinburgh Pentlands na 1959 na Berwick na East Lothian na 1964. A họpụtara ya ka ọ bụrụ onye omeiwu maka Berwick na East Lothian na 1966, ebe ndị Ọrụ Labour meriri mmeri dị ukwuu na mba ahụ. Na ntuli aka nke Febụwarị 1974 megide usoro mba, ọ tụfuru oche ya na onye Conservative Michael Ancram, mana ọ weghachiri ya naanị ọnwa ole na ole ka e mesịrị na ntuli aka Ọktoba 1974.

Ka oge na-aga, Mackintosh ghọrọ onyeisi oche na prọfesọ nke ndọrọ ndọrọ ọchịchị na Mahadum nke Edinburgh, ebe o jisiri ike mee ka ọrụ ya na House of Commons na-akụzi ụmụ akwụkwọ, ọrụ ọ nwere. Ọ bụ onye na-akwado okwuchukwu nke ọma ma na-enye okwu ya edere n'ụzọ dị ogologo. Ụdị ngosi a emeghị ka ụmụ akwụkwọ ya merụọ ahụ: n'ime afọ ikpeazụ nke ndụ ya, ọ kụziri ihe ọmụmụ nkuzi na nkà ihe ọmụma ndọrọ ndọrọ ọchịchị na nkuzi iri abụọ; na njedebe nke usoro a, ụmụ akwụkwọ ahụ nyere ya otuto.

O dere ọtụtụ akwụkwọ na akwụkwọ akụkọ agụmakwụkwọ nakwa maka onye na-agụ akwụkwọ. O bu ụzọ dee banyere devolution na 1966, na-ebipụta The Devolution of Power . Otú ọ dị, akwụkwọ ya a kacha mara amara bụ The British Cabinet, nke e bipụtara na 1968. Ọrụ ndị ọzọ gụnyere: Gọọmentị na ndọrọ ndọrọ ọchịchị nke Britain (1970), nke e dezigharịrị ugboro abụọ; Gọọmentụ Naịjirịa na ndọrọ ndọrọ ahụ (1968); na ndị Praịm Minista Britain edepụtara na narị afọ nke iri abụọ (1977). Ọ bụ onye edemede agụmakwụkwọ na-emepụta ihe ma dee ọtụtụ nyocha agụmakwụkwọ.

Mackintosh nwere kọlụm Oge niile na akwụkwọ akụkọ The Times na The Scotsman. Ọ bụ onye mgbasa ozi na onye nkuzi nwere ahụmahụ, na-apụta mgbe niile na telivishọn ma na-ekwu okwu ihu ọha. Ọ bụkwa onye nchịkọta akụkọ nke The Political Quarterly, na onyeisi oche nke Hansard Society.

Ndụ onwe onye na ọnwụ[dezie | dezie ebe o si]

Mgbe ọ nọ na Ibadan, Mackintosh zutere Una Maclean, dọkịta na onye na-amụ banyere ụmụ mmadụ; ha lụrụ na 1963. [3] nwere ụmụ abụọ nke ha, na mgbakwunye na ụmụ abụọ o nwere site na alụmdi na nwunye mbụ (na Janette Robertson, otu n'ime ụmụ akwụkwọ mbụ ya) na ụmụ atọ o nwere site n'alụmdi na nwunye gara aga.

N'ọnwa Julaị n'afọ 1977, a nabatara Mackintosh na Royal Free Hospital dị na London maka ọnọdụ ahụike a na-akọwaghị akọwa. [4]'oge na-adịghị anya mgbe nke ahụ gasịrị, ọ tụbọrọ n'ụgbọelu si London gaa Edinburgh. [4] wara ya ahụ n'obi na Royal Infirmary nke Edinburgh, ọ bụ ezie na ahụike ya nọgidere na-ebelata mgbe nke ahụ gasịrị; na 24 Julaị 1978, ọ dara n'ụlọ ya mgbe ọ nwesịrị ihe mgbu n'obi, wee nwụọ na Western General Hospital na Edinburgh ụbọchị isii ka e mesịrị, na 30 Julaị, mgbe ọ dị afọ 48. Na ntuli aka nke Berwick na East Lothian, John Home Robertson meriri oche ya.

Ihe Nketa[dezie | dezie ebe o si]

Mackintosh bụ onye na-akwado ike nnyefe Scotland. O kwuru n'ụzọ a ma ama na House of Commons na 1976: "Ndị mmadụ nọ na Scotland chọrọ ogo ọchịchị maka onwe ha. Ọ bụghị ihe karịrị ọgụgụ isi mmadụ ịhazi ụlọ ọrụ iji mezuo ihe ndị a chọrọ. "E dere okwu a na ọnụ ụzọ nke Donald Dewar Room na Holyrood . [5] Dewar n'onwe ya, mgbe Minista Mbụ nke Scotland, kwuru banyere nkwenye John Mackintosh nwere n'ihe gbasara inyefe onwe ya:

Ihe odide[dezie | dezie ebe o si]

  1. Gray. "Iain Gray: Scotland needs devo-Mack", The Scotsman, 9 November 2012. Retrieved on 9 November 2012.
  2. Russell. "The man who looked a winner but failed to conquer Westminster", The Glasgow Herald, 31 July 1978, p. 7. Retrieved on 11 September 2016.
  3. Mackintosh. "Obituary: Dr Catherine Margaret Una Maclean, MD, D.Ph, PhD, FRCP, doctor, social anthropologist, academic, author", The Scotsman, 8 September 2012. Retrieved on 19 June 2022.
  4. 4.0 4.1 "Death of John Mackintosh, MP", The Glasgow Herald, 31 July 1978, p. 1. Retrieved on 19 June 2022.
  5. Home: Visit & Learn: Explore Parliament: About The Building: Parliamentary Buildings: Donald Dewar Room. Scottish Parliament. Archived from the original on 22 October 2016. Retrieved on 16 October 2016. Archived at Home: Visit & Learn: Explore Parliament: About The Building: Parliamentary Buildings: Donald Dewar Room. Scottish Parliament (6 April 2014). Retrieved on 10 April 2021.

Ebe e si nweta ya[dezie | dezie ebe o si]

  • Oge Nduzi maka Ụlọ nke Commons Ọktoba 1974
  • Ndepụta akụkọ ihe mere eme nke Leigh Rayment