Jump to content

Joseph Chila

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

Joseph Chila bụ onye Cameroon na-ese foto si Mbouda na mpaghara ọdịda anyanwụ nke Cameroon. N'ihe ka ukwuu n'oge ndụ ọrụ Ike n'etiti ya, ọ nọ na Mayo-Darlé na mpaghara Adamawa.

Oge ọ malitere[dezie | dezie ebe o si]

A mụrụ Joseph Chila na 1948 nso Mbouda na mpaghara ọdịda anyanwụ nke Cameroon, na mpaghara Bamiléké. Ọ mụtara ọrụ n'aka nwanne nna ya, Jacques Toussele, na Mbouda site na 1969 ruo 1974; mgbe mbu na ndu injinia ahụ, o guzobere ụlọ ọrụ ihe nkiri maka ihe dị ka ọnwa isii na Mboudi tupu ọ kwaga Mayo-Darlé na mpaghara Adamaoua na 1975 mgbe otu n'ime ụkpụrụ ezubere ndị ikwu ya gwara ya na ọ nweghị onye na-ese foto n'ebe ahụ.

Ọrụ[dezie | dezie ebe o si]

Joseph Chila rụrụ ọrụ dị ka onye na-ese foto na Mayo-Darlé, obere obodo nke nwere ebe a na-egwupụta ihe n'ime ala nke wetara ndị bi na ya akụ na ụba. Ọ nọgidere na Mayo-Darlé ruo n'etiti afọ 1990 mgbe ọ lara na ezumike njem na ngwaọrụ atọ kwadoro nká na Bankim (ihe dị ka kilomita 70 site na Mayo- Darlé) ebe ọ na-ebi ugbu a (2020) na-arụ ọrụ ugbo ma na-ese foto oge ụfọdụ.

E gosipụtara ọrụ ya na Yaoundé, Douala na Bamenda na National Portrait Gallery (London). Na Joseph Chila na Samuel Finlak: Two Portrait Photographers in Cameroon, [1] nke so na ihe ngosi nke okwukwe ịdị Nkà ihe omume ntụrụndụ na ezighị London, Andrew Wilson na-egosi etu ọrụ Chila si dị iche na foto Irving Penn si Cameroon; [n 1] na ọ bụghị yihe na bụ ezie na e nwere ihe yiri ya na ndị ọzọ na-ese foto n'Africa dịka Seydou Keïta, ọrụ Chila dị iche. Onye na-akọ akụkọ ihe mere eme bụ Graham Clarke atụleela ọrụ Chila.[2] N'otu n'ime ihe osise na Chila, Clarke na Richard Avedon yiri ya ma kwuo na "Mmetụta . . bụ na ha abụọ na-atụ aro mmetụta pụrụ iche nke ọnụnọ nke, n'ihe gbasara ojiji Barthes na-eji ['] ihe nkpuchi', na-enweta, ọzọ, mmetụta dị ịrịba ama nke isiokwu ahụ. "[3]  [n 2]

Ihe ngosi[dezie | dezie ebe o si]

  • Cameroon: Ihu na ebe: Ihe ngosi foto nke ndị na-ese foto abụọ na Cameroon. Mụ na Samuel Finlak Ewezuga ebe e kwuru, nke David Zeitlyn na David Reason haziri [4]
    • British Council, Yaoundé Seminar Room, 16-30 Jenụwarị 2004
    • British Council Library, Bamenda, 1-8 March 2004 (n'oge izu Commonwealth)
    • Ọfịs British Council, Douala, February 2005
    • National Portrait Gallery, London, Summer 2005. Ndị ọrụ NPG haziri ya.
  • Foto Cameroon: Studio Portraiture 1970-1990s: nnukwu ihe ngosi na Fowler Museum na UCLA na ọkara nke abụọ nke 2021: Lee https://www.fowler.ucla.edu/exhibitions/photo-cameroon/. Ọ bụ Erica Jones na David Zeitlyn haziri ya.
  • National Portrait Gallery, London. Foto abụọ.[5]

Ihe edeturu[dezie | dezie ebe o si]

  1. An example of Penn's work.
  2. Clarke is referring here to something Roland Barthes writes in Camera Lucida.

Nrutụaka[dezie | dezie ebe o si]

  1. Swenson (2005). Joseph Chila and Samuel Finlak: Two Portrait Photographers in Cameroon. London: Peer. ISBN 9780953977260. 
  2. Clarke (2018). "'Through a Glass Darkly': Some Thoughts on the Portrait and the Problematics of Meaning". Vestiges: Traces of Record. DOI:10.6084/m9.figshare.6894713. Retrieved on 2020-10-17. , pp 38–41.
  3. Clarke, "Through a Glass Darkly", p 40.
  4. "Cameroon: Faces and places: A photographic exhibition by two Cameroonian photographers", The Virtual Institute of Mambila Studies. Accessed 16 Oct 2020.
  5. Joseph Chila, National Portrait Gallery.

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]