Nleba anya oke ọhịa nke nọọrọ onwe ya

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

 

Nlekọta ọhịa onwe ya (IFM) bụ ngwá ọrụ maka ịtụle na iwusi nkwenye iwu ike na ngalaba ọhịa n'ụwa niile. Site n'ịgbakwunye ọrụ mmanye iwu ọhịa na ebumnuche na ntụkwasị obi ọha na eze nke onye nke atọ nwere onwe ya, IFM nwere ike imeziwanye nghọta n'oge na adịghị anya ka ọ na enye aka na mmepe nke usoro iwu na nhazi maka nlekọta ọhịa.

E mesiri nghọta ike dị ka ihe dị mkpa na Mbelata Mgbukpọ site na Mgbukwu ọhịa na Mgbụgba Ọhịa (REDD) site na UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) na Conference of the Parties (COP-15) na Copenhagen na Disemba 2009 na mkpebi ya gbasara nduzi usoro maka usoro nlekota ọhịa.[1]

Ụkpụrụ Ndị Dị na ya[dezie | dezie ebe o si]

Global Witness akọwaala IFM dị ka “iji onye nke atọ nọọrọ onwe ya na, site na nkwekọrịta ya na ndị ọchịchị steeti, na enye nleba anya nrube isi n'iwu, na nleba anya na ntụzịaka na usoro mmanye iwu ọhịa."[2]

IFM gbadoro ụkwụ na nguzobe nke mmekorita n'etiti 'ụlọ ọrụ ndị ọbịa' nke na ahụ maka nlekọta nke mpaghara ọhịa na ụlọ ọrụ nlekota oru ahọpụtara. Ọrụ bụ isi nke onye nleba anya bụ ime nyocha ubi iji hụ ọrụ ụlọ ọrụ mmanye iwu na idekọ ihe omume iwu na akwadoghị n'ime ọhịa na azụmaahịa metụtara ya. Nnyocha ndị a na ebute mbipụta akwụkwọ ikike gbasara ọrụ ọhịa, bụ nke emere ka ọ dịrị ọkwa niile nke gọọmentị, ụlọ ọrụ na ọha mmadụ.

Site n'ileba anya na mmanye iwu ọhịa, IFM na-enyere aka ịchọpụta usoro ọrụ iwu na akwadoghị na nrụrụ aka. Ndị na enyocha na atụ anya na a ga eme akaebe ha ma na echebe onwe ha pụọ na nguzogide siri ike maka ọchịchị ka mma.

Ojiji[dezie | dezie ebe o si]

E meela IFM na Cambodia, Cameroon, Republic of Congo, Honduras, na Nicaragua, ma mee ya n'ọtụtụ mba ndị ọzọ.

A na akpọkwa IFM Independent Monitoring, Independent Observation, na Third Party Observation.

Ihe odide[dezie | dezie ebe o si]

Ihe edeturu[dezie | dezie ebe o si]

  1. "Methodological Guidance", UNFCC. Retrieved on 2009-12-28.
  2. Global Witness. (2005). A Guide to Independent Forest Monitoring.. Archived from the original on 2007-02-08. Retrieved on 2007-03-06.

Ịgụ ihe ọzọ[dezie | dezie ebe o si]

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]

  • IllegalLogging.info, ebe nrụọrụ weebụ na-enye ozi ndabere banyere isi okwu na arụmụka mkpesa iwu na-akwadoghị

Àtụ:Forestry