Nlekọta Ozon nke zuru ụwa ọnụ site na Ikpuchi kpakpando

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

Global Ozone Monitoring by Occultation of Stars (GOMOS), bụ ngwá ọrụ dị n'ụgbọelu European satellite Envisat nke a malitere na 1 Machị 2002. Ọ bụ ngwá ọrụ mbara igwe mbụ a raara nye ọmụmụ nke ikuku nke ụwa site na usoro nke mkpuchi kpakpando. A na-ahụ ụyọkọ kpakpando dị na ultraviolet, nke a na-ahụ anya na akụkụ infrared dị nso nke ụyọkọ electromagnetic. Ebumnuche ya bụ iji GOMOS wuo ọnọdụ ihu igwe nke ozone na ụdị ndị yiri ya n'etiti ikuku (15 ruo 100 kilomita).

Nkọwa nke ngwá eji eziputa ihe[dezie | dezie ebe o si]

A na-eji ngalaba spectral 250-680 nm maka mkpebi nke O3, NO2, NO3−, aerosols na okpomọkụ. Na mgbakwunye, ọwa abụọ dị elu nke dị n'etiti 760 na 940 nm na-enye ohere ịlele O2 na H2O na photometers abụọ na-agba ọsọ iji dozie nsogbu scintillation kpakpando na iji chọpụta profaịlụ okpomọkụ dị elu.

A na-enweta mkpuchi latituud zuru ụwa ọnụ site na ihe ruru iri anọ kpakpando kpuchiri kwa onwa site odida anyanwu wee ruo na mgbago Ihe ọmụma a nwetara na aka gbara ọchịchịrị (oge abalị) dị mma karịa na aka na-egbuke egbuke (oge ehihie) n'ihi obere nsogbu site na ìhè azụ.

Akụkọ ihe mere mgbe gara aga[dezie | dezie ebe o si]

A tụpụtara GOMOS na mbụ na 1988 dika ngwá ọrụ Nkwupụta nke Ohere raara nye ịbụ akụkụ nke ụwa na ahụ maka pola gburugburu ụwa, aha mbụ nke Envisat. N'afọ 1992, e kpebiri na a ga-emepụta GOMOS dị ka ngwá ọrụ European Space Agency.

Lekwaa[dezie | dezie ebe o si]

Njikọ ndị ọzọ gasi[dezie | dezie ebe o si]