Tamil language

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

Tamil bụ asụsụ Dravidian nke ndị Tamil nke mpaghara India na-asụ.pronunciation  Tamil bụ asụsụ gọọmentị nke steeti India nke Tamil Nadu, mba ndị nwe onwe ha nke Sri Lanka na Singapore, na mpaghara India nke Puducherry. Ndị ka nta na steeti anọ ndị ọzọ dị na South India nke Kerala, Karnataka, Andhra Pradesh na Telangana na-asụkwa Tamil, na mpaghara njikọ nke Andaman na Nicobar Islands. Ọ bụkwa ndị Tamil diaspora na-asụ ya na mpaghara ndịda ọwụwa anyanwụ Eshia, Africa, Western Europe, Northern North America, Middle East, na Oceania. Ndị Sri Lankan Moors na-asụkwa Tamil. Otu n'ime asụsụ iri abụọ na abụọ a haziri na Iwu India, Tamil bụ nke mbụ a ga-ahazi dị ka asụsụ oge ochie nke India.

Tamil bụ otu n'ime asụsụ oge ochie kachasị ogologo n'ụwa.[1][2] A. K. Ramanujan kọwara ya dị ka "naanị asụsụ nke India nke oge a nke a na-ahụ anya na-aga n'ihu na oge ochie". Ụdị dị iche iche na ogo nke akwụkwọ Tamil oge ochie emeela ka a kọwaa ya dị ka "otu n'ime nnukwu ọdịnala na akwụkwọ ọdịnala nke ụwa". E dekọrọ akwụkwọ Tamil edere ihe karịrị afọ 2000. Oge mbụ nke akwụkwọ Tamil, akwụkwọ Sangam, sitere na c. 300 BC ruo AD 300.[3] O nwere akwụkwọ kachasị ochie dị n'etiti asụsụ Dravidian. Ihe ndekọ epigraphic mbụ a hụrụ na iwu nkume na 'nkume dike' sitere na narị afọ nke atọ BC. Ihe dị ka 60,000 n'ime 100,000 ihe odide dị iche iche nke Archaeological Survey of India chọtara na India dị na Tamil Nadu. N'ime ha, ọtụtụ n'ime ha bụ na Tamil, naanị ihe dị ka pasent 5 n'asụsụ ndị ọzọ. A chọpụtakwala ihe odide asụsụ Tamil e dere na Brahmi na Sri Lanka na ngwaahịa azụmahịa na Thailand na Egypt. Ihe odide abụọ mbụ sitere na India, nke UNESCO Memory of the World debanyere aha na 1997 na 2005, edere na Tamil.

Onye ikwu Tamil bụ Malayalam; ha abụọ malitere ịpụ iche na narị afọ nke itoolu AD. Ọ bụ ezie na ọtụtụ n'ime ọ

ndịiche dị n'etiti Tamil na Malayalam na-egosipụta nkewa tupu akwụkwọ ihe mere eme ke ọdịda anyanwụ, usoro nkewa n'ime asụsụ dị iche, Malayalam, emechabeghị ruo mgbe ụfọdụ na narị afọ nke 13 ma ọ bụ nke 14.

  1. "Tamil to be a classical language", The Hindu, 18 September 2004. Retrieved on 14 December 2020.
  2. Kpọpụta njehie: Invalid <ref> tag; no text was provided for refs named Circulation and the Historical Geog
  3. Definitive Editions of Ancient Tamil Works.