Usoro Nchịkọta Data Meteorological na-arụ ọrụ n'onwe ya

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
VIhe Ndị AMeDAS

AMeDAS (Automated Meteorological Data Acquisition System), nkè a maara na Japanese dị ka "アメダス" (amedasu), bụ netwọk nyocha elu nkè Japan Meteorological Agency (JMA) mepụtara màkà ịnakọta data ihu igwe mpaghara na ịchọpụta arụmọrụ amụma. Usoro ahụ bịdọrọ ịrụ ọrụ n'ubochi mbu n'ọnwa Nọvemba afọ 1974, ma ugbu a nwere ọdụ otu puku na narị atọ na Japan dum (nke ihe karịrị otu puku na narị enweghị ónyé ọrụ), na nkezi nkewa nke kilomita iri na asaa (11 ).

Nnyocha na ọdụ ndị mmadụ na-ekpuchi ihu igwe, ntụziaka ikuku na ọsọ, ụdị na ọnụọgụ nké mmiri ozuzo, ụdị na ịdị elu nké igwe ojii, anya, okpomọkụ ikuku, iru mmiri, ógè anwụ na-achasi ike, na nrụgide ikuku. A na-ahụ ihe ndị a niile (ma e wezụga ihu igwe, anya na ihe ndị metụtara igwe ojii) na-akpaghị aka.

N'ọdụ ụgbọ mmiri na-enweghị ónyé ọrụ, a na-eme nchọpụta na nkeji iri ọ bụla. Ihe dị ka narị asaa n'ime ọdụ ndị na-enweghị ónyé na-ahụ mmiri ozuzo, okpomọkụ ikuku, ntụziaka ikuku na ọsọ, na oge anwụ na-achasi ike, ébé ọdụ ndị ọzọ na-ahụ naanị mmiri ozuzo.

Màkà ihe dị ka ọdụ ụgbọ mmiri narị abụọ na iri asatọ (ndị mmadụ ma ọ bụ ndị na-enweghị ónyé ọrụ) dị n'ebe nnukwu snow na-ada, a na-ahụkwa omimi snow.

A na-eziga data niile a na-ahụ ányà na AMeDAS Center na JMA Headquarters na Tokyo n'oge dị adị site na eriri ekwentị a raara nye. A na-ezigara data ahụ na mba ahụ dum mgbè nyocha dị mma gasịrị.

Tinyere ọnọdụ ihu igwe, a na-ejikwa AMeDAS eme ihe n'ịhụ ọdachi ndị na-emere onwe ha. A na-edozi ébé nyocha nwa ógè n'ebe enwere ihe ịrịba ama nke mgbawa ugwu ma ọ bụ ala ọma jijiji.

Hụkwa[dezie | dezie ebe o si]

  • Mesonet

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]