Jump to content

Wanda Błeńska

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

 

Wanda Błeńska, sụkwara Wanda Blenska (30 Ọktoba 1911 – 27 Nọvemba 2014), [1] bụ onye ọkammụta ekpenta Polish, onye ọrụ AK, na onye ozi ala ọzọ nke Katọlik nke nwere ihe ịga nke ọma n’ịkwalite ụlọ ọgwụ Buluba dị na Uganda ka ọ bụrụ ebe mba ụwa ma ama maka ekpenta.  ọgwụgwọ.

Akụkọ ndụ

[dezie | dezie ebe o si]

A mụrụ Błeńska na Poznań ma gụsịrị akwụkwọ na Female High School na Toruń na Faculty of Medicine na Mahadum Poznań na 1934. Site na 1934 ruo 1936 ọ rụrụ ọrụ na Ụlọ Ọgwụ Obodo dị na Toruń, mgbe ahụ na 1939 na Ụlọ Ọhịa Marine dị na Gdynia.N'oge agha ahụ ọ bụ onye isi nke abụọ na Armia Krajowa (Ndị agha Home), onye so na Pomeranian Griffin, ọchịagha nke sekit alaka ụmụ nwanyị nke Home Army na Toruń.  Mgbe IIWW gasịrị, ọ duru ụlọ ọgwụ obodo na Toruń.  Site na 1945 ruo 1946 ọ rụrụ ọrụ na Medical University of Gdańsk.  N'afọ 1946, ọ kwagara Hannover.  Ọ gụchara usoro ọgwụgwọ okpomọkụ na Hannover, yana na 1948 ọmụmụ postgraduate na Institute of Tropical Medicine and Hygiene na Mahadum Liverpool.

Site na 1951 ruo 1994, ọ rụrụ ọrụ n'ụlọ ọgwụ maka Ekpenta n'obodo nta Buluba, nso Lake Victoria na Uganda, ebe, ruo 1983, ọ bụ onye isi dọkịta. Na mbido, obere ụlọ ọrụ nke ndị Irish Franciscans na-elekọta, ụlọ ọrụ ahụ toro ghọọ ụlọ ọgwụ na ọzụzụ nke oge a nwere ụlọ ọgwụ 100 na alaka ụmụaka, ụlọ nyocha, ụlọ maka ndị ekpenta na ụka, nke a maara ugbu a dị ka Ụlọ Ọgwụ Buluba. Na mgbakwunye na ọzụzụ maka ndị dibịa, Dr. Błeńska malitere ma hazie ihe ọmụmụ maka ndị na-elekọta ndị ekpenta (Nkụzi Ọzụzụ Ndị Enyemaka ekpenta).  Na Buluba, Dr. Błeńska na ndị dọkịta Poland ndị ọzọ rụkọrọ ọrụ: Bohdan Kozłowski, Wanda Marczak-Malczewska, Elżbieta Kołakowska, Dr. Henryk Nowak.  Ọrụ ya ogologo oge nyere ya aha otutu "Nne nke ekpenta".

N'afọ 1955, Błeńska ghọrọ nwanyị mbụ na-achịkọta Vittorio Emanuele na Ruwenzori.  Na 1993, ọ laghachiri Poland ma biri na Poznan.

N'afọ 2011, Onye isi ala Poland, Bronisław Komorowski nyere ya Order of Polonia Restituta.

Usoro beatification

[dezie | dezie ebe o si]

N'ọnwa Febụwarị 2020, Roman Catholic Archdiocese nke Poznań malitere nzọụkwụ mbụ maka usoro beatification ya. [1][2]

Edensibia

[dezie | dezie ebe o si]
  1. Vatican gives green light to beatification process of 'Mother of Lepers'. polandin.com. Retrieved on February 25, 2020.
  2. Buluba, Uganda: Beatification of the Mother of the Lepers, Wanda Błeńska. millhillmissionaries.com. Retrieved on February 27, 2020.

Njikọ mpụga

[dezie | dezie ebe o si]