Acropora cerealis

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Acropora cerealis
taxon
aha taxonAcropora cerealis Dezie
ọkwa taxonspecies Dezie
nne na nna taxonAcropora Dezie
aha a na-akpọkari taxonStaghorn coral, 黍軸孔珊瑚, 黍形軸孔珊瑚 Dezie
ọnọdụ nchekwa IUCNỤdị ndị na-adịchaghị echegbu onwe ha Dezie
CITES AppendixAppendix II of CITES Dezie

Acropora cerealis bụ ụdị coral acroporid a na-ahụ n'oké osimiri India na Pacific, site na Oké Osimiri Uhie na Ọwara nke Aden ruo Hawaiian Islands na Johnston Atoll. Enwere ike ịchọta ya na ndagwurugwu reefs dị n'elu n'ebe okpomọkụ na adịghị omimi, site na omimi nke 3X20 m. Crown-of-thorns starfish na-eri anụ na corals Acropora, a na etinyekwa ụdị a maka ahịa akwarium.

Nkọwa[dezie | dezie ebe o si]

Ọ na-apụta na ma ọ bụ corymbose ma ọ bụ cespitose colonies nke nwere alaka ndị na ekpuchi, nke ọ bụla na ekpochi na alaka atọ ndị ọzọ. Alaka ya dị warara nwere ọnụ ọgụgụ buru ibu nke corallites nke na enye aka nke ukwuu na obosara ha. Radial corallites nke ụdị ahụ dị ka tube ma wuo ya n'ime alaka, na ntuziaka doro anya nke nariform. Corallites axial ya bụkwa tubular. Alaka nwere isi alaka na acha anụnụ anụnụ, creme, pink ma ọ bụ purple, na ụdị ahụ bụ ma creme, na acha nchara nchara ma ọ bụ na acha ọcha. Ọ nwere ọdịdị yiri nke Acropora kimbeensis na Acropore plantaginea.[1]

Nkesa[dezie | dezie ebe o si]

A na ahazi ya dị ka ụdị na adịchaghị echegbu onwe ya na IUCN Ndepụta uhie, mana ekwere na ọnụ ọgụgụ ya na-ebelata n'ihi mbelata zuru ụwa ọnụ na coral reefs, a na-edekwa ya n'okpuru Ndepụta II nke CITES. A maghị ọnụ ọgụgụ nke ndị bi na ya, mana o yikarịrị ka ọ ga-eyi egwu site na mbelata zuru ụwa ọnụ nke coral reefs, mmụba nke okpomọkụ na-akpata coral na-acha ọcha, mgbanwe ihu igwe, ọrụ mmadụ, okpueze nke ogwu starfish (Acanthaster planci) na ọrịa.[2] Ọ na-eme n'ebe ọwụwa anyanwụ na ọdịda anyanwụ nke Oké Osimiri India, Australia, na ọwụwa Anyanwụ etiti, n'ebe ugwu ọdịda anyanwụ, n'etiti ọdịda anyanwụ na n'ebe ndịda ọdịda anyanwụ Oke osimiri Pasifik; site na Ọwara nke Aden na Oké Osimiri Uhie ruo Hawaiian Islands na Johnson Atoll.[2]

Nchịkọta Nchịkọta[dezie | dezie ebe o si]

Dana kọwara ya na 1846.[2]

Ihe odide[dezie | dezie ebe o si]

  1. Acropora cerealis. Australian Institute of Marine Species. Archived from the original on 4 January 2014. Retrieved on 14 August 2015.
  2. 2.0 2.1 2.2 Richards, Z.T.; Delbeek, J.T.; Lovell, E.R.; Bass, D.; Aeby, G.; Reboton, C. (2014). "Acropora cerealis". IUCN Red List of Threatened Species. 2014: e.T133576A54288231. doi:10.2305/IUCN.UK.2014-1.RLTS.T133576A54288231.en. Retrieved 20 November 2021.