Ernest Mancoba

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Ernest Mancoba
Mmádu
ụdịekerenwoke Dezie
mba o sịSouth Africa Dezie
Aha enyereErnest Dezie
Ụbọchị ọmụmụ ya29 Ọgọọst 1904 Dezie
Ebe ọmụmụTurffontein Dezie
Ụbọchị ọnwụ ya25 Ọktoba 2002 Dezie
Ebe ọ nwụrụClamart Dezie
Dị/nwunyeSonja Ferlov Mancoba Dezie
asụsụ ọ na-asụ, na-ede ma ọ bụ were na-ebinye akaBekee Dezie
Ọrụ ọ na-arụonye ese, onye na-akpụ ihe ọkpụkpụ Dezie
IjeCOBRA Dezie
Nwere ọrụ na mkpokọtaTate Dezie
ikike nwebiisinka dị ka onye okikeỌrụ nwebiisinka chekwara Dezie

Ernest (Methuen) Mancoba (ubochí irí abụọ na itoolu n'ọnwa Ọgọstụ 1904 ̊ rụo ụbọchị irí abụọ na isé n'ọnwa Ọktoba 2002) bụ ónyé na-ese ihe, amụrụ na Transvaal Colony, ónyé nọrọ ọtụtụ ógè ndụ ya na Europe. O yikarịrị ka ọ bụ onye na-ese ihe Black nke ógè a na South Africa, ma gosipụta site na ngwụcha afọ 1920 gaa n'ihu.

Akụkọ ndụ[dezie | dezie ebe o si]

Oge ọ malitere[dezie | dezie ebe o si]

A mụrụ Ernest Methuen Mancoba na Turffontein, Johannesburg, Transvaal Colony n'ubochí irí abụọ na itoolu n'ọnwa Ọgọst 1904. A mụrụ nwa nke ónyé na-egwupụta ihe n'ime ala, Mancoba tolitere na Rand ma mesịa zigara ya Grace Dieu dị nso na Pietersburg màkà agụmakwụkwọ sekọndrị site n'aka nwanne nna ya, ónyé ụkọchukwu Anglican. Mgbè ọ gụsịrị akwụkwọ, e were ya n'ọrụ na Grace Dieu dị ka ónyé nkuzi asụsụ na 1924.

Ọrụ na agụmakwụkwọ mbido (Pre-Exile)[dezie | dezie ebe o si]

Mmasị Mancoba nwèrè na nka malitere na 1925 site na mbata nke ónyé nkuzi enyemaka aha ya bụ Ned Paterson na Grace Dieu. Paterson, ónyé gụsịrị akwụkwọ n'ụlọ akwụkwọ nka na nso nso a na-akwadebe màkà ozi ahụ, webatara ịkpụ osisi ma nweta ndị na-eso ụzọ n'etiti ndị nọ na Grace Dieu bụ ndị nwere mmasị nka. Na mbido, Mancoba mepụtara arịa ndị a chọrọ mmá na ụlọ ahịa ọkwá nkà ụlọ akwụkwọ ahụ, na-eji ụdị enyemaka ụlọ akwụkwọ ahụ. N'afọ 1929, ọ nwalere aka ya n'ihe ọkpụkpụ kwụụrụ onwé ya, ma mepụta ọrụ a na-akpọ African Madonna site na iji ihe nlereanya na nguzo contrapposto. Madonna nke Africa bụ ma eleghị anya ihe ọkpụkpụ nke ógè a nke Black South African mepụtara, ma ugbu a, a na-egosikwa ya na Johannesburg Art Gallery.

Ernest Mancoba, African Madonna, 1929.

Ọrụ na Mmalite nke Abstraction (Post-Exile)[dezie | dezie ebe o si]

Ozugbo ọ nọ na Europe, Mancoba gara n'ihu na njem ya na nka; na-eleta ebe ngosi nka na ịga ihe ngosi. Mgbe ọ na-ele ihe osise ndị ọzọ nke Africa na ebe ngosi ihe mgbè ochie nke Europe, e nyere ya echiche ọhụrụ gụnyere ọrụ nke ya. N'ihe osise ya "Future Africa", mmadụ abụọ ahụ na-egosi na ha nwere nkụda mmụọ na enweghị olileanya, na anya na-enweghị nkụda obi na isi ha dị ala. Ọ bụ ezie na mmetụta nnọchiteanya na ihe ọkpụkpụ ya abụghị ebumnuche ya bụ isi; Mancoba ghọtara na n'ihi ogologo ọgụ Afrịka na-agba iji wepụ onwé ya na ọchịchị ọdịda anyanwụ, a na-ahụ nka Afrịka na ebe ngosi ihe mgbè ochie Europe dị ka ihe na-adịghị mmá na ihe na-enye mwute. N'ime mgbalị ịrịgo gafere nghọta ọdịda anyanwụ nke nka Africa, Mancoba gbasoro ihe osise abstraction.

Exhibitions[dezie | dezie ebe o si]

Na isi iyi nke Södertälje Konsthall gosipụtara, a na-enye anyị ihe ngosi ihe nketa nke Ernest Mancoba, nke nwere mkparịta ụka n'etiti Joanna Sandell, onye nduzi, Södertälge konsthall na Alicia Knock, ónyé nlekọta Centre Pompidou. Ernest Mancoba na-anọchite anya ihe nketa nke na-achọ nghọta banyere ọnọdụ mmadụ. Ọ na-eme nke a site n'iji mmegharị na ọdịdị na agba, na eserese, ihe osise na ihe ọkpụkpụ. A na-akọwa Mancoba dị ka ónyé na-ese ihe na onye na-elekwasị ányà na mmekọrịta miri emi na nyocha nke ijikọ mmadụ ebe a n'ụwa. Mancoba atụghị egwu ịrụrịta ụka banyere mmekọrịta Europe na Africa na ụdị nka ya, ma mepụta ọganihu nke ọgbara ọhụrụ n'ime nka. N'ihe ngosi ahụ, e nwèrè obéré ebe ngosi nka màkà ọrụ Ernest Mancoba site na nchịkọta Danish nke Ernest Mancoba Sonja Ferlov Estate na Denmark yana Museum Jorn Silkeborg.

Edensibia[dezie | dezie ebe o si]