Jump to content

Leonel Jules

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ

 

Leonel Jules
Mmádu
ụdịekerenwoke Dezie
mba o sịHaiti Dezie
Aha enyereLeonel Dezie
aha ezinụlọ yaJules Dezie
ụbọchị ọmụmụ ya29 Disemba 1953 Dezie
Ebe ọmụmụPort-au-Prince Dezie
Ọrụ ọ na-arụonye ese Dezie
ikike nwebiisinka dị ka onye okikeỌrụ nwebiisinka chekwara Dezie
omenkà faịlụ naMusée d'art contemporain de Montréal Dezie

Leonel Jules bụ onye na-ese ihe n'oge Canada si Montreal, Quebec, nke sitere na Haiti. [1] Onye gụsịrị akwụkwọ na Université du Quebec na Fine Arts, o meela nyocha na akụkọ ihe mere eme na semiotics nke nkà. Mgbe ọ nwetasịrị ọtụtụ onyinye na mkpakọrịta, ọ tinyere onwe ya na eserese na mgbasa nke nka n'agbanyeghị Art-Media ihe ngosi telivishọn, ugbu a ụlọ ọrụ nyocha Art-Media nke ebumnuche ya bụ ịkụziri na nyere aka chọpụta nka nke oge a.

Ụzọ ya dị ka onye na-ese ihe [2] [3] mere ka ọ mepụta asụsụ mpaghara site na mmegharị ụda nke "Carré Plastique" . A na-emepụta mmegharị a kapịrị ọnụ na eserese iji kpughee nhazi na njirimara eserese. Dị ka a na egwuregwu ihe na-animated na a «painterly vibe» ebe a na-emepụta ihe na mberede. Otu oghere nke imeziwanye ihe na-aga n'ihu na ngwa ihe osise nyocha.

Ọrụ obodo[dezie | dezie ebe o si]

Ụzọ ya bụ iji wuo onwe ya site na agba, udidi, ileba anya n'onyinyo ubi na nkọwa nke ihe anyị na-akpọ njirimara. Ihe njirimara onyonyo a na-enweta akụkụ ọhụrụ na oghere eserese nke gụnyere ụmụ akwụkwọ na-eto eto na ndị agadi na ahụmịhe agụmakwụkwọ ( Dazibao na arrimage )

Mmetụta[dezie | dezie ebe o si]

Paul Klee maka mmasị ya nke ịbịaru egwu, eserese na karịa ọnụnọ nke ime mmụọ nke na-enye m ohere ịchọta mgbọrọgwụ Africa nke m. Matisse maka nchọpụta miri emi nke agba na mkpokọta. Riopelle and les Automatistes [4] Québécois maka echiche nke omume nke m nwere ike ịhụ ike nkeonwe site na mmegharị ahụ. Ma mgbe ahụ, a na-apụghị izere ezere ... Picasso, karịsịa ya Guernica. Na nke a, enweghị m ike ikwu banyere mmetụta, ma nke convergence na otú e si achọta transcendence na eserese, otú ịkpọku na mbara igwe.

Nchịkọta[dezie | dezie ebe o si]

Onye edemede na prọfesọ nkà bụ Léonel Jules anọwo na-ekpughe ihe karịrị afọ 25. Ọrụ ya dị n'ọtụtụ mkpokọta nzuzo na nke ọha dịka Musée d'Art Contemporain de Montréal, Musée de Joliette, Martineau Walker Collection, mkpokọta nke National Bank of Canada, Loto Québec Collection, Collection na Provigo na Montreal. Ọ bụghị ikwu banyere mkpokọta nzuzo ndị ọzọ na Germany, Los Angeles, New Jersey, Miami, Switzerland, Monte Carlo na Haiti.

Ntụaka[dezie | dezie ebe o si]

  1. Couleur d'Haïti à Montréal Cyberpresse Retrieved 2010. Archived from the original on 2011-06-08. Retrieved on 2019-11-30.
  2. Vie des arts, 1. Archived from the original on 2016-03-03. Retrieved on 2019-11-30.
  3. Vie des arts, 2. Archived from the original on 2012-03-22. Retrieved on 2019-11-30.
  4. The Automatists and the Book. Archived from the original on 2011-05-19. Retrieved on 2009-05-06.
  5. Embassy of Haiti, Washington DC. Archived from the original on 2016-03-03. Retrieved on 2019-11-30.

Njikọ mpụga[dezie | dezie ebe o si]