Jump to content

Avokaya language

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Avokaya
Spoken in: South Sudan, Democratic Republic of the Congo
Total speakers: 40,000 in South Sudan (2002)
25,000 in DRC
Language family: Niluṣeḥrawit?
 Central Sudanic
  East
   Moru–Madi
    Central
     Avokaya
Language codes
ISO 639-1: none
ISO 639-2:
ISO 639-3: avu

Avokaya (nke a na-akpọpụta Abukeia, Avukaya, ma ọ bụ, na edemede Arabic, ابوكية) bụ asụsụ Central Sudan nke a na-asụ na ndịda South Sudan na akụkụ nke Democratic Republic of Congo .

Ọnụ ọgụgụ mmadụ[dezie | dezie ebe o si]

Ndị na-asụ Avokaya bi n'ógbè dị n'akụkụ abụọ nke ókèala mba South Sudan-DRC, na Maridi na South Sudan na Faradje na Congo dị ka isi etiti asụsụ ahụ. N'afọ puku abụọ na abụọ, e mere atụmatụ na ọnụ ọgụgụ ndị na-asụ Avokaya na South Sudan bụ puku iri anọ, na-anọchi atụmatụ na-ezighị ezi nke afọ 1982 nke puku iri na ise. Otú ọ dị, atụmatụ 1989 nke ndị na-ekwu okwu puku iri abụo na ise na Congo ka na-eguzo.

Nnyocha e mere n'afọ puku na iri na atọ kọrọ na ndị Avukaya bi na ndị na-esonụ nke South Sudan.[1]

  • Mambe Boma, Mambe Payam, Maridi County
  • Olo Boma, Mambe Payam, Maridi County
  • Avokaya Boma, Tore Payam, Yei County

Asụsụ[dezie | dezie ebe o si]

Asụsụ abụọ bụ isi nke Avokaya bụ Ajugu, nke a na-asụ n'ókè nke mba abụọ dị n'ebe ndịda Maridi, na Ojila, nke a-asụ na mpaghara dị n'etiti osimiri Naam (Era) na Olo, na ntakịrị n'ebe ọwụwa anyanwụ nke ebe ahụ. A na-asụ asụsụ abụọ a na mba abụọ ahụ, na obere asụsụ nke Northern Ogambi na Avokaya Pur na-asụrụ naanị na mpaghara Faradje, Congo. Avokaya kacha nso na Logo, ọkachasị n'asụsụ Ogambi nke Northern (ebe asụsụ Ogambi bụ asụsụ Logo karịa Avokaya). A dị elu nke koodu ịgbanwee n'etiti Avokaya na Logo speakers na Faradje region.

Ịmụ ọtụtụ asụsụ[dezie | dezie ebe o si]

Na Maridi, enwere ọtụtụ asụsụ abụọ na alụmdi na nwunye na ndị na-asụ Baka (asụsụ West Central Sudanic) na Mündü (asụsụ Ubangian). Juba, Sudanese Arabic na Bekee na-eji maka nkwurịta okwu sara mbara site n'aka ndị na-asụ na Sudan, ebe, na Congo, ndị na-ekwu okwu na-ejikarị Swahili, Lingala na French.

Ihe odide[dezie | dezie ebe o si]

  1. Village Assessment Survey. International Organization for Migration South Sudan (2013). Archived from the original on 2019-10-30. Retrieved on 2022-10-11.