Okello Oculi

Shí Wikipedia, njikotá édémédé nke onyobulạ
Okello Oculi
Mmádu
ụdịekerenwoke Dezie
mba o sịNaijiria Dezie
Ụbọchị ọmụmụ ya1 Jenụwarị 1942 Dezie
Ebe ọmụmụDokolo Dezie
asụsụ ọ na-asụ, na-ede ma ọ bụ were na-ebinye akaBekee, pidgin Naịjirịa Dezie
Ọrụ ọ na-arụuniversity teacher, Odee akwụkwọ, odee uri Dezie
ebe agụmakwụkwọUniversity of Wisconsin–Madison, University of Essex, Makerere University, St. Peter's College Tororo Dezie
Ebe obibiAbuja Dezie
oge ọrụ ya (mmalite)1967 Dezie
agbụrụ Dezie

Okello Oculi (amụrụ na 1 Jenụwarị 1942) bụ onye edemede Ugandan, onye na-ede uri, na onye na-akọ akụkọ banyere ndụ ime obodo Afrịka. Ugbu a, ọ bụ onye ndụmọdụ ndọrọ ndọrọ ọchịchị na mmekọrịta mmadụ na ibe ya nke dị na Abuja, Naịjirịa. Tupu nke ahụ, ọ rụrụ ọrụ dị ka Prọfesọ nke Social & Economic Research na Mahadum Ahmadu Bello na Zaria, Nigeria.

Ihe ndị mere n'oge gara aga[dezie | dezie ebe o si]

[1] mụrụ ya na 1942, na Dokolo District, Northern Uganda, mgbe mpaghara ahụ ka bụ akụkụ nke Lira District.

Mmụta[dezie | dezie ebe o si]

Ọ gụrụ akwụkwọ na Soroti College, na Soroti, na St. Peter's College Tororo, ha abụọ dị n'Ebe Ọwụwa Anyanwụ Uganda. Ọ gara St. Mary's College Kisubi maka agụmakwụkwọ A-Level (S5 -S6). Ọ banyere Mahadum Makerere, mahadum kachasị ochie na Uganda, ebe ọ gụrụ sayensị ndọrọ ndọrọ ọchịchị, gụsịrị akwụkwọ na 1967, na nzere Bachelor of Arts na sayensị sayensị. N'oge ọ na-agụ akwụkwọ na Makerere, ọ nọrọ otu afọ, site na 1964 ruo 1965, dị ka nwa akwụkwọ mgbanwe na Mahadum Stanford na Palo Alto, California, United States. N'afọ 1968, ọ nwetara nzere MA of Arts (MA), na Mahadum Essex, na United Kingdom. [2] nwetara Doctor of Philosophy (PhD), na 1972, na Mahadum Wisconsin, na Madison, Wisconsin, United States.

Ọrụ ọkachamara[dezie | dezie ebe o si]

Ihe odide ya jupụtara na ezigbo mkparịta ụka, ilu, na amamihe ndị mmadụ. Abụ ya, dị ka nke Okot p'Bitek na Joseph Buruga, na-achọ iweghachite ihe nketa ọdịbendị nke Africa site na nkatọ nke mmetụta mba ọzọ na East Africa.

Ihe odide[dezie | dezie ebe o si]